кадри БНТБългарската история е сложна и драматична, в нея триумфът

...
кадри БНТБългарската история е сложна и драматична, в нея триумфът
Коментари Харесай

Росен Петров по БНТ: България е била империя 5 века преди Русия

кадри Българска национална телевизия

Българската история е комплицирана и трагична, в нея триумфът върви ръка за ръка с нещастието, това сподели в предаването на Георги Любенов по Българска национална телевизия водещият на “Операция “История ” по България он Еър Росен Петров. Бившият народен представител и основен сценарист на Слави Трифонов напомни някои забавни обстоятелства от българската история, които забравяме или тълкуваме неправилно.



Не би трябвало да забравяме, че България е била империя. Хайде, казвали са, че Симеон Велики е грабител, че самичък се е нарекъл държател на българи и ромеи. Но сина му Петър? Той се дами за Ирина Лакапина и по този начин императорската кръв влиза в линията на династията. Кой различен може да се назова император? Това изясни Росен Петров и добави, че такава връзка имат и владетелите на Русия, само че тя се случва 5 века по-късно.

Той съобщи на тези, които страдат, че не са родени в Париж, а в България, че територията на Тракия е първата, която римляните са нарекли като своя провинция Европа. Така първо се появява името, което след това носи целия континент. Първият шеф на провинцията е роден в античния римски град, който в този момент е Стара Загора.



“Не споделям, че са български, просто това е на земята, която в този момент е България ”, акцентира Росен Петров. Той предложи това да се напомнят тези обстоятелства на европейските водачи, които идват у нас.

„ Два пъти сме подкрепяли Австрия в международните войни, та да ни стопират в този момент за Шенген “, напомни също Росен Петров.

Той обаче не утвърждава и крайния национализъм. Левски и Ботев на прасеца не е национализъм, по-добре прочети нещо за тях, сподели водещият на историческо предаване. Росен Петров описа и смешна преживелица от Истанбул, когато различен българин на екскурзия го тупнал по рамото и въздъхнал: “Ех, Роска, като си помисля, че всичко това е било наше… ”

Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР