Къде в Европа и по света потребителите могат да пазаруват

...
Къде в Европа и по света потребителите могат да пазаруват
Коментари Харесай

Къде потребителите пазаруват храна в собствени кутии

Къде в Европа и по света потребителите могат да пазарят от магазините варива, салати, маслини и други хранителни артикули със лични кутии?

Онлайн платформата " Ние, потребителите " направи изследване, откакто търговски обекти в България вкараха наложителна продажба на пластмасови кутии по 20 стотинки, без да предложат налични за потребителите други възможности.

Припомняме, че обособеното таксуване на еднократните пластмасови кутии беше въведено в осъществяване на разпоредба, с която в България се транспонира Директивата за понижаване използването на някои пластмаси и насърчаването на прехода към кръгова стопанска система в целия Европейски съюз. Така клиентите са задължавани да купуват тези опаковки и това не води до действително понижаване на пластмасата и че с цел да се извърши задачата на нормативния акт, би трябвало да се дават преференциални заместители.
 
Франция е една от страните, в които потребителите могат да пазарят със лични опаковки за многократна приложимост. Проведени са голям брой акции за поощряване на практиката, а магазините и заведенията за хранене с тази алтернатива имат специфични стикери на витрините и гишетата си и могат да бъдат открити на интерактивна онлайн карта.
Е-карта на магазини с опция клиентите да носят лични опаковки има и в Словения. Тази карта е една от трите практични функционалности на онлайн платформа, основана за понижаване използването на пластмаса. В Австралия също има интерактивна карта на този вид магазини, като потребителите могат да прибавят своя, в случай че се окаже, че той липсва на нея.
 
Собствена марка и стикери за идентифицирането на магазините, където клиенти могат да донасят свои съдове за изнасяне на храна за у дома, са създадени и в Швеция. В столицата Стокхолм самодейността „ Донесете своя “ има за цел да притегли повече търговски обекти и клиенти, които се стремят към понижаване на екологичния отпечатък. Организация работи със притежателите на магазини, с цел да усили потреблението на артикули за многократна приложимост – кутии за обяд, чанти, чаши за многократна приложимост и други
Магазини със специфичен документ и в Испания дават опция насипни храни като салати, варива, месни артикули и други да се купуват в многократни опаковки.

Таксуват ни опаковката в магазина без да разберем

Естония провежда акция за повишение осведомеността по тематиката, като едно от главните послания в нея е да се носи лична кутия и чанта. Потребителите са приканвани да възнамеряват извършването на покупки, да купуват на едро и по-малко опаковани артикули. В акцията под наслов „ Консумирайте рационално “ известни персони тестват разнообразни екологични начинания и покупки на артикули без опаковка.
 istock istock
И в австрийската столица Виена има магазини без опаковъчни материали. Продукти като плодове, зеленчуци, макарони, варива и други се слагат в стъклени буркани, които потребителите закупуват от там или си носят от у дома.
 
Започнала страхливо в Дания, самодейността клиентите да си носят лични контейнери, да вземат безвъзмездни или да си закупят в магазина, последователно прераства до франчайз с доста национални търговски обекти. 

В магазини в Полша също се продават артикули в лични опаковки на клиентите.

И в Италия потребителите имат право да употребяват лични съдове. Като мярка за сигурност, закон от 2019 година планува съдът да е чист и да няма уловима миризма. Продавачът/служители могат да откажат да слагат артикули в съда, в случай че го намерят за несъответствуващ, защото е строшен или без похлупак, да вземем за пример.

Канадска верига магазини пък предизвиква този вид извършване на покупки, като организира акция за отстъпка от 15% на продуктите на постоянна цена при покупки с кутии на клиента.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР