Къде сте вие, български политици и държавници? Мислите ли, че

...
Къде сте вие, български политици и държавници? Мислите ли, че
Коментари Харесай

УниБИТ отбеляза 169 години от рождението на Стефан Стамболов - велик революционер и държавник

Къде сте вие, български политици и държавници? Мислите ли, че в днешния ден бихте могли с ръка на сърцето да повторите пророческото кредо на Великия Стамболов… „ И за опашката на дявола ще се хвана в случай че би трябвало, само че ще изтегля България “…

Във връзка със 169-тата годишнина от рождението на огромния български политик и общественик Стефан Стамболов, по традиция академичната общественост, чиновниците, студентите и докторантите на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ), обществеността на град София и гостите на града, поставиха венци и цветя пред неговия монумент.

Академичното управление на УниБИТ, в границите на последните 10 години (с изключение на пандемичните такива) провежда тържествени церемонии за отбелязване на годишнините от рождението на този популярен българин.

Основен уредник, както и до момента, е общественикът – проф. Стоян Денчев – Председател на Съвета на Настоятелите на УниБИТ, Почетен ръководител на Съюза на националните читалища и член на Настоятелството на Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “.
По традиция, както постоянно до момента, церемонията се организира с присъединяване на Националната гвардейска част.

Точно в 10:00 ч. строеният Почетен часовой и Гвардейски духов оркестър посрещна началника на защитата – Адмирал Емил Ефтимов.

Проф. Денчев, се обърна към присъстващите жители и посетители на церемонията, като в своето слово посочи, че през днешния ден България уважава една от значимите персони в своята история – революционерът, политикът и забележителният общественик Стефан Стамболов, оставил своя несравним почерк във образуването и укрепването на българската държавност, трансформирал цялостния вътрешен и външен образ на нашата страна.

Проф. Ирена Петева, Ректор на УниБИТ, прочете похвални слова от Президента господин Румен Радев до уредниците и участниците в церемонията – „ Стефан Стамболов отстоява уверено националните ползи. Често неговата воля намира израз в спорни и властнически способи на деяние, поражда разделяне и неотстъпчивост. Въпреки това, жестокото му ликвидиране оставя дълбока диря в съзнанието на поколенията. То се трансформира вечно в знак на неприемливо политическо принуждение, на неприемлива кавга с неуместния конкурент.

Почитайки един от бележитите държавни мъже на България, от дистанцията на времето би трябвало да потърсим своя актуален прочит на делото на Стамболов. Този прочит е изключително необходим в свят на провокации и тествания, който трансформира виновното и почтено водачество в причина за благоденствието на нацията. “

Почит към паметта на Стамболов отдаде и доцент Константин Казаков, Председател на Общото заседание на УниБИТ.

Слово за величието на Стамболов прочете проф. Александра Куманова, брачна половинка на към този момент починалия проф. Милен Куманов от Българска академия на науките – неповторим академик, дал своя извънреден принос към историческата просвета с проучванията си за живота и делото на Стамболов. Проф. Куманова акцентира, че „ Стефан Стамболов е кръстопътен феномен за предводителство на българския народ. Той е еманация на българската нация и на българската държавност, на който през днешния ден отдаваме заслужена респект и благодарност “.

Приятно усещане направи наличието на доста елементарни жители и посетители на София – болшинството от които бяха младежи – студенти.

Сред присъстващите се видяха президентът (2002-2012) Георги Първанов, Негово Преосвещенство Тивериополския Епископ Тихон, проф. Светлана Шаренкова, проф. Д. Иванов – откривател на Стамболов, климатологът проф. Георги Рачев, журналистът госпожа Валерия Велева, някогашният Министър на защитата и почетен ръководител на Вътрешна македонска революционна организация господин Красимир Каракачанов, началникът на Военна академия „ Г. С. Раковски “ Ген.-майор Тодор Дочев, началникът на Института по защита към Министерството на защитата полк. доцент д.н. Борислав Генов, Директорът и зам.-директорът на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ доцент доктор Красимира Александрова и госпожа Ваня Аврамова, Председателят на Национално посланичество на студентските препоръки (НПСС) господин Даниел Парушев, съпроводен от студенти от УниБИТ, НАТФИЗ и УАСГ, Ректорът на Националната Спортна Академия (НСА) „ Васил Левски “ проф. Николай Изов, Ректорът на университета по телекомуникации и пощи проф. доктор Миглена Темелкова, изпълнителният шеф на Четвърта МБАЛ София доцент доктор Аркади Иванов, доктор Анжела Димчева гл. секретар на Съюза на българските писатели, Директорът на II британски езикова гимназия доктор Емилия Лазарова, актрисата Деси Бакърджиева, Председателят на Националния съюз на трудово-производителните кооперации господин Божидар Станчев, Председателят на Сметната палата госпожа Горица Грънчарова, Директорът на Института за разбори и прогнози на осведомителната среда в туризма проф. Румен Драганов, Изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм доктор Полина Карастоянова, господин Огнян Стоичков – представител на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства и доста други.

След изчитането на церемониалните слова, под звуците на гвардейския духов оркестър, бяха поднесени венци на благодарност към делото на великия общественик Стамболов – от името на Председателя на Народното събрание господин Вежди Рашидов, от Началника на защитата, от Министерството на защитата, Министерството на вътрешните работи, Министерството на туризма, Столична община, Националния съюз на трудово-производителните кооперации, Военна академия „ Г. С. Раковски “, Института по защита към Министерството на защитата, Вътрешна македонска революционна организация, от УниБИТ и от Студентски съвет към УниБИТ и други

Изпълнен беше химнът на Република България, а под звуците на Ботевия марш, присъстващите над 250 индивида сервираха цветя пред паметника на Стамболов.

Неприятна изненада провокираха с отсъствието си настоящите български политици и държавници. Зам. министър-председател по публичния ред и сигурност и Министър на вътрешните работи господин Иван Демерджиев е в Скопие. Министърът на защитата господин Димитър Стоянов имаше основателна причина да отсъства.

Но къде бяха всички останали? Доколкото разбрахме множеството от тях са имали предложения за тази гала. Но белким някой би трябвало да бъде поканен, с цел да отдаде респект към Стамболов?! Можеха най-малко по едно цвете да изпратят. Дори президентът Радев пропусна да изпрати венец, регистрира се единствено с приветствен адрес.

Ще приключим, както и започнахме – Стамболов е споделил, че ще изтегли България, даже в случай че би трябвало да хване опашката на дявола. А какво ще кажат днешните политици и държавници – ще теглят ли те България, или ще я оставят в блатото на безнадеждността и отчаянието???

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР