Къде се произвежда най-скъпото кафе в света? Какъв сорт е?

...
Къде се произвежда най-скъпото кафе в света? Какъв сорт е?
Коментари Харесай

Зърната на кафето се оказват най-добре подготвени за изпичане, ако се събират от изпражненията на лаком за кофеин индонезийски бозайник

Къде се създава най-скъпото кафе в света? Какъв вид е? Е ли е то желано измежду феновете на тази по този начин тонизираща ни напитка? Е, страната е Индонезия. Кафето се назовава „ Копи Лувак “ или преведено „ Кафе цибет “, където цибет – е наименованието на тип локален бозайник, който се храни с гризачи, инсекти и плодове. Изненадващо, цибет обича да похапва и кафеени зърна, които, по предписание, се оказват сложни за разграждане от стомашните сокове на животното и биват изхвърляни цели от неговия организъм. Местните поданици са се специализирали да събират фекалиите на този жаден за кофеин бозайник, претърсват ги, с цел да отделят неразтворилите се кафеени зърна, след което ги подсушават и изпичат.

Приготвено за изразходване, кафето има неповторим цвят, различаващ се от цвета на всички останали сортове и марки кафе. Може би по тази причина нормално се сервира в чисто бяла чаша, с което акцентира цветовата разлика. Кафето не се нуждае от прибавяне на захар, защото не горчи, а има блудкав усет. Много е ароматично и не нервира стомаха, защото киселинността му клони към нула. В София може да го опитате единствено на избрани места против 70 лева чашката, само че в други европейски столици е близо 3 пъти по-скъпо! На дребно се продава в пликове, всеки съпроводен с обособен документ. Не се колебайте да тествате неговите вкусови качества и характерен мирис! Повярвайте – коства си! Но не се пристрастявайте – това може да ви „ разори “!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР