Къде се намира столицата на Сибир? Кой е градът, признат

...
Къде се намира столицата на Сибир? Кой е градът, признат
Коментари Харесай

10-те най-гъстонаселени града в Сибир

Къде се намира столицата на Сибир?

Кой е градът, приет за най-хубав за живеене? И къде са най-старите непокътнати дървени къщи?
1. Новосибирск (1,6 милиона)


Legion Media

Новосибирск е третият по величина град в Русия след Москва и Санкт Петербург. Наричат го „ Столицата на Сибир “, тъй като доста водещи корпорации са основани точно в него. Новосибирск си има и лична „ Силициева котловина “, наречена Академгородок. Местните учени работят в най-различни области – от изследване на свойствата на металите до опитомяване на лисици.
2. Омск (1,12 милиона)


Legion Media

Местните се майтапят (или пък не), че никой в никакъв случай не е успявал да си тръгне от Омск. Как може да го напуснеш, когато тук се намира  – единствено с една станция? Всъщност, локалните към този момент са я трансформирали в меме.

А в този момент съществено – Омск е един от най-големите градове в Русия по население, а в годините на Съюз на съветските социалистически републики е именуван „ град на науката “ и „ град на младежта “. Днес в Омск към момента се намират най-големите институти и петролни фабрики в Сибир.
3. Красноярск (1,1 милиона)


Емир Аксой/EyeEm/Getty Images

Основан през 1628 година по време на златната тресчица, през днешния ден той е най-източният „ милионен “ град в Русия. Населението нараства последователно с всяка минала година, а тук има фабрики за метал, машиностроене и галактическа индустрия.

 е и необикновено изящен! Оттук се разкриват едни от най-красивите гледки на р. Енисей; има и крайбрежни алеи по протежението на планините Източен Саян, които стартират от самия град, както и островен парк със северен бряг.
4. Тюмен (847 488)


Legion Media

Тюмен е учреден през 1586 година и е първият съветски град в Сибир. Тюмен обичайно е измежду най-хубавите градове за живеене в Русия (от 2015 до 2018 година той държи първото място!). И това не е изненадващо: тук се оферират доста работни места в областта на природния газ и петрола (Тюменска област е водач в добива на нефт и газ в Русия). Освен това тук има и водещи научни и просветителни институции с голям брой задгранични студенти. Добре развъртян е и туризмът с помощта на локалните топли минерални извори.

Ако посетите Тюмен, не пропускайте опцията да отскочите до прилежащия град Тоболск, който е бил столица на Сибир до XIX век. 
5. Барнаул (630 877)


Legion Media

Барнаул е столица на Алтайския край, който е прочут с величествените си планини. Градът е учреден през 1730-те за служащите в локалния цех за размразяване на сребро и последователно стартира да се разраства. Заводът е закрит през 1893 година, само че по това време там към този момент процъфтяват и други промишлености – от тухлени заводи до пивоварни. Днес Барнаул е освен това от индустриален център на Сибир: той развива и туризма и е начална точка за екскурзиите в региона на Алтай.
6. Иркутск (617 515)


Андрей Шаронов/Getty Images

е учреден през 1661 година и е измежду най-старите градове в Сибир. Намира се покрай най-дълбокото езеро в света – Байкал. Струва си да посетите и историческия център на Иркутск, който е цялостен с впечатляващи каменни къщи, издигнати от богати търговци. Край града се намира и Музеят на дървената архитектура в с. Талци, който наподобява на същинска сибирска цитадела.
7. Томск (568 508)


Legion Media

 е учреден през 1604 година и от дълго време е водещ център за пренос и търговия в Сибир. Това притегля търговци, архитекти, учени и лекари. Градът е добре непокътнат и в него има остарели дървени имения. Днес главните промишлености в Томск са рафинирането на нефт и машиностроенето.
8. Кемерово (552 546)


Legion Media

Кемерово е столица на съветския миньорски бранш, център на промишлеността с въглища и химическото произвеждане. Много от забележителностите в града са свързани с тежката работа на миньорите: монументи, имена на квартали и музеи.
9. Новокузнецк (544 583)


Legion Media

Разположен в региона на Кемерово, Новокузнецк е и водещият въглищен и металургичен град в Русия. През 1930-те, когато Съюз на съветските социалистически републики стартира да индустриализира страната, Новокузнецк става един от първите пробни социалистически градове в Съветския сюз – „ съвършен “ град за служащите.
10. Улан Уде (437 565)


Legion Media

 е столицата на Бурятия, будитската област на Русия. Туристите идват тук освен поради обичайна просвета, само че и поради метода, по който тя съществува в естетика със руското завещание на града. Знаете ли, че в Улан Уде има голям монумент във формата на главата на Ленин?

създател: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР