Къде са реакторите за АЕЦ „Белене“, за които България плати

...
Къде са реакторите за АЕЦ „Белене“, за които България плати
Коментари Харесай

БСП пита ГЕРБ: Къде са реакторите за АЕЦ „Белене“, за които платихме 1,2 млрд. лв. на Русия?

Къде са реакторите за АЕЦ „ Белене “, за които България заплати 1,2 милиарда лв. на Русия? Този въпрос са отправили към министъра на енергетиката Теменужка Петкова депутатите от Българска социалистическа партия Таско Ерменков и Иван Генов.
Мистерията с доставката на двата реактора за спрения план за втората българска АЕЦ продължава към този момент втора година. Поради тази причина социалистите питат Теменужука Петкова: „ Какви дейности възнамерявате да предприемете във връзка с към този момент заплатеното съоръжение за АЕЦ „ Белене “? “ Ерменков и Генов упорстват отговорът на въпроса им да бъде в писмен тип.
През юни 2016 година Арбитражният съд към Международната комерсиална палата в Женева осъди България да заплати 620 млн. евро на „ Атомстройекспорт “ поради прекъсването на плана АЕЦ „ Белене “. Съдът удовлетвори главните претенции на ЗАО „ Атомстройекспорт “ за погашение на осъществените действия и поръчаното съоръжение, както и на разноските по делото, включително и хонорарите на юристите от компанията Sidley Austin LLP.
Делото бе заведено през септември 2012 година, когато съветската компания - дъщерно сдружение на "Росатом ", което се занимава със строителството на нуклеарни централи в чужбина, подаде иск против българската НЕК за 1 милиарда евро за прекъсването на строителството на централата в Белене. Сумата на желае по-късно беше увеличена до 1.2 милиарда евро.
През 2006 година „ Атомстройекспорт “ завоюва интернационалния търг за създаване на два блока на АЕЦ „ Белене “ в България. Но през 2009 година, с идването на власт на държавното управление на Бойко Борисов, планът бе замразен. Решението за прекъсване беше взето в края на март 2012 година от първото държавно управление на премиера Бойко Борисов. В края на 2016 година България преведе на Русия 1,2 милиарда лева
Тази седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с съветския си сътрудник Александър Новак. Тя обаче по този начин и не попита представителя на Кремъл къде са реакторите, които от съвсем година „ пътуват “ за България.
Срокът за доставката им, променян няколко пъти, последно бе закрепен до края на септември 2017 година. На 13 февруари 2017 година от „ Ижорски фабрики “ оповестиха,че реакторите потеглят към България. След това съветската страна говореше за април, в този момент за септември, може би някоя друга година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР