Къде са пробойните в спешната помощ и какво трябва да

...
Къде са пробойните в спешната помощ и какво трябва да
Коментари Харесай

Д-р Кокалов и адвокат: Какво трябва да се промени, за да не се стига до трагедии като тази във Враца?

Къде са пробойните в незабавната помощ и какво би трябвало да се промени, с цел да не се стига до нещастия като тази във Враца? Това разясниха пред Българска национална телевизия доктор Иван Кокалов от КНСБ и юристът по здравно право Христина Николова.

Според доктор Кокалов в основата на казуса стои човешкия фактор - неналичието на задоволително фрагменти и инсталация, както и ниското възнаграждение на медицинския личен състав, изключително в по-малките обитаеми места.

Той прикани за гаранции за кариерно израстване на медиците, както и за промяна в системата на незабавната помощ - включване на повече парамедици в колите за спешна помощ, тъй че да се освободят повече лекари за незабавните отделения на лечебните заведения.

Според юрист Христина Николова е належащо да се усъвършенства организацията на незабавната помощ у нас, както и координацията на медиците с други незабавни структури като пожарната и полицията.

Тя съпостави случая с умрялата жена във Враца с различен драматичен проблем, по който работи - тежко болен мъж с коронавирус, който е заставен да слезе на личен ход три етажа от вкъщи си до колата за спешна помощ, която го чака на открито, с цел да го откара в болница. Усилие, което се оказва съдбовно за мъжа.

Адвокат Николова се базира на личната си процедура и посочи, че постоянно в лечебните заведения открива липса на съответно написани правилници и протоколи, които да утвърждават съответен механизъм за триаж и банкет в незабавно поделение.

Според нея за съответния случай във Враца би трябвало да се откри и за какво се е стигнало до такава степен дамата да бъде закарана с частна кола в незабавното - дали персоналният доктор е назначил всички нужни проучвания и за какво от Бърза помощ не са изпратили екип.

Липсата на съответна инсталация в колите за спешна помощ също е огромен проблем, добави Николова.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР