Къде са децата в предизборните програми на политиците показва анализ

...
Къде са децата в предизборните програми на политиците показва анализ
Коментари Харесай

Къде са децата в предизборните програми на политиците - Политика

Къде са децата в предизборните стратегии на политиците демонстрира разбор на Национална мрежа за децата, оповестен в навечерието на парламентарния избор на 2 октомври.

Детските политики са най-широко застъпени в програмата на " Демократична България ", ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната ", а за три от партиите децата на практика липсват или са функционалност на фамилията, установи НМД.

Двете най-популярни и необятно застъпени тематики във всички предизборни платформи са за помощите към родителите и за образованието. Малко повече от половината стратегии възнамеряват ограничения в региона на детското здраве и грижата за фамилиите с компликации и децата, които живеят отвън фамилиите си. В три стратегии има ограничения за обезпечаване на ясли, детски градини и други форми на грижа за децата от 0 до 7 година, целенасочена работа за превъзмогване на насилието над деца, спорт и просвета. Само две партии включват решаването на казуса със затварянето на деца в институции, близки до затвори.

За политическите партии децата са по-скоро обект на ограничения, а не персони със лични права – въпреки изборите за 48-ото Народно събрание да вършат някои изключения - пишат от НМД.

Но има напредък спрямо предишни избори: за първи път тематиката за правата на детето е част от предизборна платформа; за първи път се възнамерява дефиниране на понятието „ богатство на детето “; в една от стратегиите участва ангажимент за финансиране на политиката и промените, написани в Националната тактика за децата и семействата; подложен е казусът за координацията на детските политики; има консенсус за въвеждане на стратегии за профилактика в детска възраст и пренатална грижа и за основаване на Национална детска болница; партиите, които засягат тематиката за образованието, се сплотяват към осъвременяването на образователните проекти и повишението на разноските за обучение до 5% от БВП; казусът с отпадането от учебно заведение е разпознат от по-голямата част от партиите.

Има и пропуски: нито една партия не планува същинска промяна в системата за протекция на детето; децата, жертви на принуждение и в спор със закона, са неглижирани; насилието над деца не е приоритет за партиите; единствено две от тях плануват решение на казуса със затварянето на деца в институции, близки до затвори; единствено една партия възнамерява промяна в правораздаването за деца; нито една партия няма мярка, обвързвана с присъединяване на децата по въпроси, които ги касаят.



Деца " на парче " или децата като хора?

Децата участват най-вече в стратегиите на „ Демократична България “, ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната “. Две стратегии засягат казуса за ръководството и координацията на политиките за деца. Демократична България залага на вложенията в развиването на детето и цели въвеждането на интегриран и систематичен метод с обособяването на функционалностите, свързани с децата и фамилията, в три министерства – на опазването на здравето, на образованието и науката и на труда и обществената политика. Предвижда се дефиниране на понятието " богатство на детето ", тъй че то да може да служи като знак за успешността на провежданите политики.

ГЕРБ-СДС дефинират неналичието на координиращо звено в политиките за децата като най-сериозния проблем за реализиране на прогрес и оферират определянето на орган на държавната власт в лицето на вицепремиер, който да има крос-секторен метод в политиката за децата.

В програмата на ГЕРБ-СДС участва експлицитен ангажимент за финансиране на политиката и промените в Националната тактика за децата и фамилиите. " Това е прогрес и диаметрално противоположна позиция от тази през 2019 година, когато планът на тактиката беше спрян, а функционалностите на Държавната организация за протекция на детето бяха последователно понижени, оставяйки я съвсем без наличие ", разяснява НМД.

Политическа партия единствена приказва за правата на детето и поставя за цел гарантиране правата на всички деца и повишение качеството на грижата за тях, въпреки след това тази цел да не е ясно обвързвана с съответни политики, а останалите ограничения за децата да са разпилени в секторните политики.

Правата на детето са част от най-малко една предизборна платформа, а координацията на детските политики е проблем, посочен черно на бяло от две от политическите обединения, кандидатстващи за 48-ото Народно събрание. Макар те да не дават цялостно решение, слагането на казуса е огромен прогрес по отношение на предходните избори.

В стратегиите на останалите политически обединения и партии, които бяха парламентарно показани в 47-ото Народно събрание или има възможност да са в новия парламент, децата се появяват „ на парче “, в отчасти упоменати политики и ограничения. От тях само Има Такъв Народ загатва децата допълнително от две тематики, планирайки ограничения в региона на фамилните помощи и общественото подкрепяне, образованието, опазването на здравето и различната грижа за деца, както и две неразбираеми фрази в региона на насилието и детското правораздаване.

В програмата на Българска социалистическа партия децата на практика липсват, като се изключи препоръчани промени на паричните помощи за раждане на дете, няколко ограничения в образованието и безвъзмездни медикаменти за деца до 14 година

За " Възраждане " децата са функционалност на фамилията. Те изключват всички форми на фамилии отвън съюза сред мъж и жена, в това число тези с един родител, в които децата се отглеждат от баба и дядо, приемни фамилии и други

В късата стратегия на Движение за права и свободи думите „ дете “ и „ деца “ липсват.

Семейни помощи, данъчни облекчения и поддръжка за родители с деца

Всички партии без Движение за права и свободи плануват ограничения в региона на помощите, данъчните облекчения или други ограничения в региона на поддръжката на родители в грижата за децата.

Данъчни облекчения за млади фамилии с деца и фамилии с деца с увреждания залагат Политическа партия. Има Такъв Народ се ангажира с нарастване на данъчното облекчение за дете до 18 г. на три междинни месечни заплати. „ Възраждане “ и Има Такъв Народ оферират фамилно подоходно облагане. „ Възраждане “ - и данъчни облекчения за фамилиите с деца и възпитаници и „ увеличение на фамилните добавки за деца и даването им на всички деца в фамилията – само че давани единствено като право на родителите да ги приспаднат от дължимите налози “.

Две партии плануват ограничения във връзка с помощите и компенсациите. Политическа партия залагат на повишение размера на паричното обезщетение за развъждане на дете до 2 година Единствената мярка на Българска социалистическа партия е нарастване на еднократната помощ в размер на 6500 лева за всяко второ и трето дете на обезпечени родители и увеличение размера на еднократната помощ за майки-студентки от 2880 лева на 6500 лева

ГЕРБ-СДС оферират основаване на фонд за подкрепяне на млади фамилии при закупуване на първо жилище и обезпечаване на едногодишна стартова поддръжка за завръщащи се българи от чужбина. Има Такъв Народ планува държавно обезпечаване за майчинство на постоянните студенти до 25 година с взети изпити.

В региона на нефинансовите ограничения Демократична България планува основаването на предпоставки за балансиране на персоналния и служебния живот на работещите родители, електронни административни услуги за деца и родители и възстановяване на инфраструктурата и жилищните условия. Има Такъв Народ оферират гъвкаво прилагане на двугодишния отпуск по майчинство. ГЕРБ-СДС плануват облекчение на процедурите по стратегии „ Родители в претовареност “ и основаване на профилирани стратегии за претовареност на родители на деца с увреждания.

Почти всички препоръчани ограничения са ориентирани към работещи и/или обезпечени родители и се провалят в адресирането на детската беднотия – което в страна, в която всяко трето дете живее в риск от беднотия, е пропуск, означават от НМД. Само ГЕРБ-СДС загатват детската беднотия в подтекста на Европейската гаранция за детето.

Образование

Учениците като обект на просветителните политики участват във всички предизборни стратегии без тази на Движение за права и свободи. Актуална тематика в тях с много висока степен на подобие в разбиранията на партиите са образователните стратегии. Политическа партия и ГЕРБ-СДС възнамеряват понижаване на фактологията и подчертават върху усвояването на умения, в това число цифрови. Политическа партия и Демократична България се концентрират и върху сериозното мислене и медийната просветеност. Промяна в националните външни оценения залагат Демократична България и Има Такъв Народ.

Изглежда се образува консенсус към финансирането на образованието. ГЕРБ-СДС, Политическа партия и Демократична България залагат на финансиране до 5% от Брутният вътрешен продукт, повишение на учителските заплати и финансирането на учебни заведения в дребни и отдалечени общини, рационализация на кабинети и създаване на STEM центрове.

Темата за качеството на образованието е третата настояща за партиите. Въвеждане на система за оценка на добавената стойност във всяко учебно заведение и смяна в правилото на финансиране на учебните заведения – от „ парите следват ученика “ към „ парите следват качеството “, е в програмата на Политическа партия. Демократична България залагат на въвеждането на система за оценка на качеството на междинното обучение, основавана на количествени и качествени знаци. Българска социалистическа партия планува механизъм за следене на резултата от нововъведенията в новаторските учебни заведения и приложението на най-ефективните практики.

Учителите

Увеличението на учителските заплати е лайтмотив за ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Политическа партия. Българска социалистическа партия желае специалността да е под контрола и отбраната на страната. Допълнителна подготовка за учителите желае Политическа партия, благоприятни условия за взаимно образование от учебни заведения - ГЕРБ-СДС.

Проблемът с отпадането от учебно заведение е адресиран от по-голямата част от партиите и е налице условен консенсус към решаването му. Политическа партия и ГЕРБ-СДС плануват обезпечаването на повече благоприятни условия за просветителните посредници. Демократична България възнамерява въвеждането на координирана поддръжка на родителите при диагностициране на дете със специфични просветителни потребности.

Диаметрално разминаване има сред предизборните стратегии на Демократична България и Политическа партия, от една страна, и Българска социалистическа партия, от друга, във връзка с автономността на преподаване.

Възпитателната работа е част от просветителната политика на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Българска социалистическа партия планува „ усилване на възпитателната функционалност на учебното заведение и детската градина в дух на обичайни национални полезности за израстването на родолюбиво, патриотично и национално отговорно младо потомство “, само че без да дефинира какво съответно има поради. Има Такъв Народ желае повече дисциплинираност и наказателно гонене на действия срещу учителите.

Детско здраве

Всички са съгласни, че би трябвало да има Национална детска болница. ГЕРБ-СДС даже залагат на построяването на четири детски лечебни заведения - в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Консенсус има и за въвеждането на стратегии за профилактика в детска възраст и пренатална грижа. Те са част от стратегиите на ГЕРБ-СДС, Демократична България и Политическа партия. Стандарти за пренатална грижа, спомагателни процедури и ранна диагностика плануват Демократична България и ГЕРБ-СДС. Политическа партия прибавят и обезпечаването на пренатални грижи и проучвания за неосигурените бременни. Нови скринингови стратегии за деца плануват и ГЕРБ-СДС. Мерки в региона на профилактиката плануват ГЕРБ-СДС, Политическа партия и Демократична България, които възнамеряват основаването на фонд „ Обществено здраве “. ГЕРБ-СДС единствени са присъединили здравно обучение в учебните заведения – коренна смяна от 2019 година

Политическа партия желаят в допълнение държавно финансиране за лекуване на тежко заболели деца и деца с редки болести, в това число и в чужбина, обезпечаването на медицински храни, и улеснението на процедурите по обезпечаването на лекуването в непознати клиники. За Демократична България подобряването на финансирането и администрирането на лекуването на деца в чужбина е обвързано с възстановяване и улеснение на процедурата и надграждане на електронното опазване на здравето с нужните регистри, бистрота и връщане на публичния надзор върху лекуването на деца в чужбина, действителна оценка на потребността от лекуване съгласно положителните практики.

На безвъзмездни медикаменти за деца до 14 година залагат ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия. От Демократична България плануват родителите да доплащат 20% от цената на медикаментите.

Реформа в системата на ТЕЛК и смяна в метода на деяние на клиничните пътеки оферират Политическа партия и Има Такъв Народ.

Ранно детско развиване

Политическа партия залагат строителство на нови детски градини до цялостното решение на казуса с дефицита тук-там и продължение на обезщетенията за родителите на неприети деца. ГЕРБ-СДС дават обещание нормативна база и институционална уредба за единна политика в тази сфера, а Демократична България планува поддръжка на различните услуги за ранно детско развиване като детски центрове и кооперативи.

Семейна среда и грижа за деца отвън фамилии

Политическа партия подчертават на предотвратяването на изоставянето на деца и обезпечаването на фамилна среда за децата, които не живеят със фамилиите си посредством междуинституционална съгласуваност и разкриването на нови обществени услуги. ГЕРБ-СДС планува разширение на дейностите на обществените услуги в общността, поддръжка за фамилиите и профилиран патронаж за самотни майки и многодетни фамилии. Коалицията планува тактика за човешките запаси в системата.

Демократична България единствени оферират осъвременяване на преподаването и образованието по обществена работа, обезпечаване на поддръжка за приемната грижа като най-близка до фамилната и дефинирането на ролята на страната като възложител. ГЕРБ-СДС включват поддръжка за кандидат-осиновителите, осиновителите и децата.

Законови промени плануват от ГЕРБ-СДС и Има Такъв Народ. ГЕРБ възнамеряват обединяването на законодателството в региона в Кодекс за обществена поддръжка, а Има Такъв Народ - промени в Закона за обществени услуги, Семейния кодекс, Закона за протекция на детето и Закона за отбрана от домашно принуждение. От нито една от двете стратегии не излиза наяве за какво са нужни тези промени и какво биха представлявали.

Спорт, просвета и свободно време

Спортът се появява под формата на възобновяване на спортни площадки в учебните заведения (ГЕРБ-СДС) и „ усилване на ролята на физическото образование и създаване на всеки български жител “ („ Възраждане “). Демократична България плануват ваучери за извънкласни спортни занимания за възпитаници, законови промени за приоритизиране на ученическия спорт, образование по плуване за всички деца в началния стадий. Политическа партия плануват възобновяване на спортната инфраструктура. Има Такъв Народ залагат на промяна в спортните учебни заведения и увеличение на часовете по спорт до 5 седмично за 2.-12. клас.

Увеличаване бюджета на Национална стратегия „ Културните институции като просветителна среда “ планува ГЕРБ-СДС за утрояване визитите на театри, музеи, галерии, опери, библиотеки. Демократична България оферират въвеждане на ваучери за извънкласни културни занимания.

Децата, жертви на принуждение и децата в спор със закона съвсем липсват от платформите на партиите. Насилието над деца не е предпочитана тематика за тях. Две плануват приемането на Закон за отбрана от домашно принуждение - Демократична България и Политическа партия. Политическа партия оферират и създаване на национална осведомителна система за случаи на домашно принуждение. Програмата им включва и обезпечаване резистентност на Националния център за безвреден интернет, който посреща сигналите на над 16 000 деца, родители и експерти годишно, само че на практика е пред затваряне. Демократична България планува разширение обсега на услугите за обезпечаване на протекция на децата и дамите, жертви на принуждение и подчертава върху предварителната защита. ГЕРБ-СДС загатват използването на координационния механизъм за отбрана на деца, потърпевши от принуждение.

Децата в спор със закона са упоменати единствено от ГЕРБ-СДС и Демократична България. Единствено платформата на ГЕРБ-СДС разказва в детайли стъпките на промяна в детското правораздаване, в това число анулация на близо 70-годишния Закон за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни, основаването на нов закон за предварителна защита на престъпните прояви на деца и включване на профилирани услуги за деца с компликации в държанието, като и образование на магистрати, служители на реда и обществени служащи за работа с деца в спор със закона. Това не е оригиналност за ГЕРБ – първият ангажимент за промяна в детското правораздаване е стихотворец от държавното управление на ГЕРБ през 2012 година, без тази промяна да е доведена до край. Демократична България се ангажира с осъществяване на отлаганата промяна за детско правораздаване и развиването на стратегии за предварителна защита и поддръжка за всички деца и младежи в контакт със правосъдната система.

Нито една партия не планува същинска промяна в системата за протекция на детето. Това оставя помощта за над близо 30 000 деца годишно на преценката на претрупаните, нископлатени и постоянно неподготвени държавни чиновници от отделите за протекция на детето и към 15 000 деца годишно без поддръжка от обществени услуги – а това са точно децата, които имат най-голяма потребност от помощ и поддръжка. След дейната дезинформация и агитация от 2019 година, довели до отдръпването на Стратегията за детето от кабинета Борисов-3 дружно с Обединени патриоти, тематиката за закрилата на детето остава табу за всяка от политическите партии, явяващи се на парламентарни избори’2022.

Нито една партия няма и една мярка, обвързвана с присъединяване на децата по въпроси, които ги касаят. Най-близкото до това е общият ангажимент на Политическа партия за възстановяване на гражданското обучение. Децата са обсъждани като обект на всички планувани ограничения без концепция за основаване на благоприятни условия за чуване на техния глас в фамилията, образованието, опазването на здравето и всички останали системи, които би трябвало да работят за тях.

Представители на Демократична България, Политическа партия и Българска социалистическа партия се включиха и в избирателен спор за междинното обучение, иницииран от цивилен организации. Какви са вижданията на трите партии:



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР