Къде отиват медицинските ни досиета на хартиен носител, които е

...
Къде отиват медицинските ни досиета на хартиен носител, които е
Коментари Харесай

Пациенти остават без медицински досиета при смяна на личния лекар

Къде отиват медицинските ни досиета на книжен притежател, които е водил персоналния ни доктор, при преустановяване на лекарската му процедура? С проблема се сблъскват десетки пациенти, които изненадващо схващат, че са останали без джипи и в това време нямат документи, с които да потвърдят здравословното си положение при избора на нов общопрактикуващ доктор.

Преди седмица жена от Пловдив схваща, че от месеци фамилията няма персонален доктор. Тя е сложена пред обстановка в границите на няколко часа незабавно да откри различен експерт за сина си, който е диагностициран с коронавирус, с цел да бъде прегледан и да получат направление за проучвания.

Аз фактически бях сюрпризирана от обстоятелството, че от няколко месеца нямаме персонален доктор, а не сме известени. Когато попитах новия си доктор по какъв метод ще научи за историята за моето заболяване, той ми сподели, че аз би трябвало да открия досиетата къде са на предходния ми персонален доктор, да взема моето и да му ги занеса, изяснява Пепа Зяпкова.

По телефона доктор Соня Генджова, която е прекратила практиката си поради пенсиониране, изясни, че досие на това семейство не е водила.

Досие на процедура няма на книжен притежател. Аз досиета пазех единствено на пациенти, които идват всеки месец – за медикаменти, хронично заболели. На огромна част от пациентите ги дадох, само че на други не съумях, останаха при лекаря, който ми наследи практиката, споделя доктор Соня Генджова.

Има проблем, само че този проблем е в развой на решение с въвеждане на електронното опазване на здравето, споделя доктор Костадин Сотиров, ръководител на общопрактикуващите лекари - Пловдив.

Ако не можем да си набавим хартиеното досие и през годините не сме си водили сами такова с всички издадени амбулаторни листове, имаме два разновидността за деяние. Да пожелаеме със заявление тази информация за период от пет години обратно или да вземем неповторим код за достъп до здравното ни досие от Регионалната здравна каса.

Това става извънредно бързо в рамките от 3 до пет минути, след даване на персонална карта се издава този код, споделя Мария Димитрова – представител на РЗОК Пловдив.

Родителите могат да ревизират досиетата на децата си. Вече е подготвен планът на електронен амбулаторен лист, само че не и наредбата за неговото използване.

Очаква се до лятото персоналните лекари да спрат да употребяват хартиена документи. Едва тогава, даже при промяна на джипито, историята на болесттите ни ще е налична за всички експерти.

Репортер: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР