Къде отиде тротоарът на една от най-важните улици в Стария

...
Къде отиде тротоарът на една от най-важните улици в Стария
Коментари Харесай

Как къща на 4 етажа изяде тротоар в Стария град

Къде отиде тротоарът на една от най-важните улици в Стария град? Това питат живеещите на „ Стоян Чалъков ” откакто съвременна къща с дебели бетонни колони към този момент го изяде. Улицата води към Античния спектакъл. Скандалът стартира от обществените мрежи.

Домът наподобява много актуален и по никакъв начин не се връзва със наложителния жанр за строителство в резервата. В него е позволено да се подвигат стради най-много до 3 атажа.

Тук постройката пораства и с мансарден четвърти етаж.

„ Стана ужасно с израстването на тази бетонна камара – хвърли сянка върху всички околни дворове, нямаме повече светлина ”, оплака се Сим Алексиев от прилежащата изложба „ Възраждане ”.

Той, а и хората от прилежащите къщи, се чудят допустимо ли е това да е къща във възрожденски жанр.

Кметството на регион „ Централен ” заяви, че собственик на парцела е притежателят на компания „ Рефан ” Ангел Попов.

Съседи и кметство акцентират, че документите за строителство са изрядни - макар изядения тротоар, невъзрожденския тип на градежа сега и 4-е етажа.

Комшите са в потрес от обстоятелството, че това може да е " безупречен " план за Стария град.

Собственикът на парцела господин Попов по този начин е не бе открит от Марица.бг за коментар.

Документите на огромната къща са проверявани още през 2015 година и е открито, че планът е напълно легален.

„ Още преди месец имахме сигнал за тротоара и се оказа, че той е в обсега на частния парцел. Така е и със прилежащия Граждански клуб и изложба „ Възраждане ”. И пред тях няма тротоар. Той попада в частните парцели на цялата улица и тук се съблюдава линията на парцелите ”, изясни кметът на „ Централен ” Георги Стаменов.

Той напомня, че разрешенията за градеж са давани още през 2011 – 2012 година.

В „ Централен ” не знаят по какъв начин ще наподобява бъдещата къща, тъй като планът е бил координиран и минал през НИНКН в София. „ Там планът е прегледан през няколко комисии, чиито членове са си слагали подписите. Първо е минал по Закон за устройство на територията, по-късно е попаднал в зоната за особено строителство в Стария град. Ако постройката не дава отговор на стила, то тези хора би трябвало да дават отговор за това ”, уверен е Стаменов.

Той напомня, че преди Ангел Попов да стартира да подвига грамадата от тухли и бетон, на това място е имало обрасла с храсталаци дупка.

Защо общината не е отчуждила повърхност за тротоар

В „ Централен ” напомнят случая с улица „ Свищов ”, където регулационната линия минава през частен парцел – по тази причина би трябвало да се отчуждава повърхност за тротоар. Тук обстановката е друга – линията на парцелите е такава, че от тази страна на улицата не е бил очакван тротоар. „ Влизаме в хипотезата оправдано ли е общината да отчуждава площи от всички парцели на улицита, с цел да прави тротоар. Има ли такива средства ”, пита Георги Стаменов. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР