Къде има риск от зараза с коронавирус? Безопасно ли е

...
Къде има риск от зараза с коронавирус? Безопасно ли е
Коментари Харесай

Къде се крие опасният коронавирус?

Къде има риск от болест с ковид? Безопасно ли е да се храним в заведения за хранене и в служебния стол, да пипаме плодове и зеленчуци в магазините или колета, пристигнали по пощата? Най-важните препоръки от:

Замърсени брави

Известните досега коронавируси се предават по въздушно-капков път. Те се задържат по ръцете ни, по порти, брави и други повърхности, оставайки заразни в продължение на четири до пет дни. Новата вариация на вируса е още релативно незнайна, само че специалистите допускат, че сведенията за останалите коронавируси важат и за нея.

По принадлежности и чинии

Опасности дебнат и в заведения за хранене и служебни трапезарии. По принцип е допустимо приборите или чиниите да бъдат инфектирани с ковид, в случай че някой болен от Ковид-19 киха или кашля покрай тях. Германската работа за оценка на риска обаче осведоми, че " до момента не са известни случаи, в които болестта да е била предадена по този метод “.
 миене ръце iStock/Getty Images
Опасни ли са продуктите от Китай и Италия?

Трябва ли родителите да се тормозят, в случай че децата имат играчки, пристигнали от Китай? Не, споделят от Службата за оценка на риска. Досега няма случаи, в които заболяването да е била породена от артикули, пристигнали от рискови страни. Смята се, че студът и високата мокрота на въздуха въздействат на вируса позитивно и го поддържат инфектиран в продължение на няколко дни.

Колети, цялостни с вируси?

Смята се, че коронавирусите не са изключително устойчиви, когато са полепнали по сухи повърхности. Тъй като стабилността на вируса отвън човешкия организъм се въздейства от климатични фактори като влажността на въздуха и температурата, специалистите считат, че е прекомерно малко евентуално човек да се болести от допира със артикули, пристигнали по пощенски път. Все още обаче липсват по-конкретни данни.

Дали кучето ми не е преносител на вируса?

Може ли моето куче да ме болести? Или пък аз него? Експертите допускат, че вероятността е доста дребна, въпреки да не може да бъде изцяло изключена. Животните не демонстрират признаци – т.е. самите те не се разболяват. Ако са инфектирани обаче, е допустимо да предават инфекцията посредством въздуха, който издишват, или посредством изпражненията си.

Опасни ли са зеленчуците?

От немската Служба за оценка на риска настояват, че няма възможност болестта да се предава по повърхността на плодове и зеленчуци. Досега няма регистрирани сходни случаи. Въпреки това преди всяко хранене и готвене е редно да се мият ръцете и продуктите, които се употребяват. Тъй като вирусът е сензитивен на топлота, термичната обработка на храните усилва сигурността в допълнение.

Вирусът устоя на ниски температури

Известните до този миг коронавируси не обичат топлината, само че са прекомерно устойчиви на ниски температури. Известно е, че те могат да устоят на температура от минус 20 градуса по Целзий до две години. Германски специалисти настояват, че до момента няма случаи, в които болестта да е била предадена посредством храната, в това число и посредством замразени артикули.

Не яжте диви животни!

Пандемията от ковид провокира и един позитивен резултат: Китай забрани потреблението на диви животни. По всичко проличава, че новият рисков ковид е бил предаден на индивида от прилеп.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР