Къде е телефонът ви в този момент и кога за

...
Къде е телефонът ви в този момент и кога за
Коментари Харесай

„Чети етикета“: Смартфонът ли е новата дрога

Къде е телефонът ви в този миг и по кое време за последно погледнахте в него? Изпадате ли в суматоха, когато ви падне батерията или в случай че си помислите, че сте го изгубили? Колко мощна е връзката ви с телефона и пречат ли цифровите устройства на персоналният ви живот?

Казват, че новата дрога са смарт телефоните и назовават тази взаимозависимост номофобия.

В профила ни във „ Facebook “ ви попитахме какъв брой време можете да издържите без мобилен телефон.

Резултатите демонстрират, че 43% могат да устоят не повече от час, а 57% от далите отговор декларират, че могат да устоят и ден. Това значи, че у нас този проблем може би не е токова изчерпателен, колкото в Съединени американски щати или висим.

Вижте повече във видеото както и няколко куриозни обстановки, от които излиза наяве, какъв брой вглъбени можем да бъде, употребявайки телефона си:

--> Според проучване от 2015 година 83% от дамите и 63% от мъжете се паникьосват, когато мобилният им телефон не е у тях.

Данните демонстрират, че потребителите са склонни да приоритизират телефона си пред хората, които обичат, като най-сериозни тези данни са във възрастовата група на младото потомство, което израстна в един към този момент цифровизиран свят.

Вижте повече във видеото:


--> Ново проучване от края на 2017 година демонстрира, че младите имат проблеми със взаимозависимост от смарт телефоните си.

49% имат така наречен синдром заешка дупка – ревизират нотификация и не престават да е ровят в телефона си.

Над една трета от респондентите признават, че прекарват доста време с телефона си.

Вижте повече във видеото:

--> Ако желаете да разберете дали вие сте пристрастени, отговорете почтено на въпросите от тази анкета:

Вижте във видеото какво е да си с телефон в ръка непрекъснато:

--> В предаването „ Тази заран “ по bTV общественият антрополог Харалан Александров разяснява, че е пресилено да се приказва за смарт телефоните като за новата дрога, тъй като „ това не те убива, не мисля, че е толкоз разрушително, колкото опиатите “. „ От позиция на пристрастяването обаче, в случай че имаме вяра на изнесените данни, да, може да бъда обсъждано като форма на окачане “.

Психотерапевтът доктор Ирина Лазарова разяснява все по-често срещаната обстановка, в която членовете на фамилиите ровят в смарт телефоните си, вместо да поддържат връзка между тях. „ Телефонът предлага нещо моментно по-интересно “, уточни тя.

Основният проблем е, че нямаме налични други възможности, по-скоро хората, които нямат смарт телефони, са маргинализирани по някакъв метод, сподели тя.

Вижте целия диалог във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР