Къде е най-тъмното небе? А кои обсерватории допускат туристи? Ето

...
Къде е най-тъмното небе? А кои обсерватории допускат туристи? Ето
Коментари Харесай

Петте най-добри места за астротуризъм в Русия

Къде е най-тъмното небе? А кои обсерватории позволяват туристи? Ето кои са най-хубавите места за наблюдаване на звездите.
Чуйската степ, Република Алтай
 Legion Media

Тази сгушена сред планините долина в югоизточната част на Алтай съставлява голяма 70-километрова наблюдателна площадка за любуване на звездите. Чуйската степ е надалеч от цивилизацията, тъй че няма светлинно замърсяване. Древната степ е обрамчена от всички страни с планински хребети и това е едно от неповторимите преимущества на това място: да се следят разпръснати звезди на фона на планинските вериги.

Любителите на астрономията заемат считат това място за особено, а туристическите организации даже провеждат екскурзии за наблюдаване на звездите. Факт е, че мястото е известно с изобилието си от „места на силата“. Наблизо се намират да вземем за пример сакралната котловина Ярлу или планината Белуха, най-високият връх в Сибир.
Мурманск, Колски полуостров
 Getty Images

От септември до април регионът към Мурманск става известно място за наблюдаване на метеоритни дъждове и едно от най-впечатляващите естествени феномени – Северното зарево.

Най-доброто място за прекъсване е Териберка – село на 120 км от Мурманск, на брега на Северния ледовит океан. След излизането на номинирания за „Оскар“ през 2014 година филм „Левиатан“ на Андрей Звягинцев селото (където се развива действието) се трансформира в туристическа Мека.

Ловът на северното зарево може да отнеме дни, само че има способи да прекарате времето си в Териберка: гробище за кораби, наблюдаване на китове в морето, зимен лов на риба, вглеждане в необятните и завладяващи арктически пейзажи и други
Долен Архиз, Карачаево-Черкезия
 Legion Media

Това е най-печелившият вид от всички, тъй като тук се намира най-големият радиотелескоп в Русия – РАТАН-600. Астрофизичната обсерватория на Руската академия на науките е ситуирана тук от 1966 година и неслучайно нощното небе в Кавказ се счита за най-тъмното в тази част на света, което е значимо за наблюдението на звездите.

Най-голямата част на телескопа – огромното огледало – е с диаметър 600 метра. Целта му е да учи Слънчевата система, далечни обекти (галактики и квазари), структурата на материята и да търси „изкуствени сигнали с извънземен произход“.

Всеки може обсерваторията, като си запише час в самата обсерватория или си купи екскурзия от организация, която може да предложи пешеходни турове из долината Архиз със спирки за наблюдаване на звездите.
Парк Тхачи, Република Адигея
 Legion Media

Ако предпочитате тучните ливади пред скалистите скатове, най-добре е да посетите естествения парк Болшой Ткач и платото Лаго Наки. Трябва да дойдете тук сред юни и септември, когато климатът е оптимален за разходки и наблюдаване на небето.

През парка и платото минава един от най-популярните руски туристически направления в Северозападен Кавказ, основан през 1930-те години. Днес той се назовава „екологичен туристически маршрут № 1“ (преминаването му лишава към седмица).

Но за наблюдаване на звездите е задоволително да посетите най-малко естествения парк: пейзажът тук е доста сходен на този в Доломитските Алпи и има доста места, подобаващи за наблюдаване на Млечния път, в това число и на по-големи височини. Може да се направи даже от планината Болшой Тхач, която е висока 2368 метра.
Кримски полуостров
 Getty Images

Астрономите-любители в Русия добре познават Крим, защото през днешния ден това е едно от най-достъпните места за наблюдаване на звезди и галактически тела. Два пъти годишно, през зимата и лятото, Кримската астрофизична обсерватория провежда „Астро ваканции“ – серия от семинари, лекции и екскурзии за всички, които се интересуват от наблюдаване на звездите.

Но не е наложително да се обвързвате с въпросните екскурзии: в Крим има доста еднодневни направления без нощувка, както и места за походи за няколко дни, където да пътувате независимо. Освен това можете да извършите независима обиколка и наблюдения в една от най-големите обсерватории в Европа (цялата информация е налична на  на британски език), а денем да се отпуснете на един от стотиците кримски плажове.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР