Къде да празнуваме Нова година? Този въпрос ще си задават

...
Къде да празнуваме Нова година? Този въпрос ще си задават
Коментари Харесай

СПА курортите вдигнаха цените за Нова година с 10 на сто

Къде да честваме Нова година? Този въпрос ще си задават все по-често хората с наближаването на 2021 година. Изборът тази година не е огромен, тъй като съвсем на всички места има ограничавания в пътуванията. Рискът зад граница ще бъде по-голям, тъй като всяка една страна може да затвори границите си или да вкара карантина. Туроператорите и хотелиерите чакат, че резервациите ще се случват last minute, т.е. в последния миг.

СПА курортите, които през лятото бяха цялостни с български туристи и регистрираха невиждана претовареност съвсем до 100%, се чака да привлекат максимален интерес за посрещане на Нова година. Хотелите в тях са повишили цените приблизително с към 10% и доближават до 3000 лева за три нощувки в двойна стая, полупансион и празнична вечеря, оповестиха пред TravelNews представители на бизнеса. Това се отнася за Велинград, Сандански, Хисаря, село Баня (до Банско) и село Белчин (до Самоков). Докато в зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово има понижение на цените с към 20% поради предстоящата липса на непознати туристи за празниците.

„ Започнаха да идват цените за Нова година от СПА хотелите, които са с 10% по-високи от предходната година. Това е разбираема наклонност, като повода евентуално е в по-големите разноски поради ограниченията против пандемията от COVID-19. Хотелите би трябвало да имат по-малко заети стаи от потенциала си, а в заведенията за хранене да има разстояние сред масите “, съобщи пред TravelNews Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Бъдеще за туризма “ и шеф на „ Сейф травел “. Тя означи, че покачване на цените има и в хотелите в Турция за Нова година. Докато в Банско, Боровец и Пампорово са по-добри и има намаляване по отношение на предходната година, защото не се чакат доста непознати туристи.

„ Търсенето дефинира предлагането. Велинград и Сандански са доста търсени за Нова година. Цените на спомагателните услуги около празниците също са доста високи. Хотелите наемат реализатори, DJ, вършат стратегия и заплащат спомагателни надници на личния състав “, разяснява Константин Занков, специалист от Института за разбори и оценки в туризма.

Подобна е позицията и на Елена Иванова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е притежател на хотелите „ Бор “ и „ Еделвайс “ в Боровец. „ СПА курортите подвигнаха цените още през лятото, тъй като бяха доста цялостни с български туристи. Търсенето дефинира предлагането. Те бяха доста търсени през лятото и съумяха да вдигнат цените. Това ще се случи и за Нова година, тъй като още веднъж хората желаят да бъдат в тях “, сподели Иванова. По думите й българските туристи са доста чувствителни на тематика цени. Хотелите по морето тази година ги смъкнаха и по тази причина съумяха да ги привлекат. В зимните курорти също предлагаме отстъпки от 20% спрямо предходната година, означи Елена Иванова. В Боровец, Банско и Пампорово цените за първи път ще са по-нормални. В момента има предложения по 380-400 лева на човек за 3 нощувки, полупансион и празнична вечеря, добави тя.

Председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова беше внимателна в мненията си. „ Все още не всички СПА хотели са излели с цените за Нова година “, сподели тя. Според нея офертите в Кюстендил, Сандански и Девин са по-добри спрямо предходната година. За Велинград, Павел баня и другите места нямала информация. Във Велинград най-скъпата оферта е на 5-звездния „ Арте СПА и парк хотел “, демонстрира информация на интернет страницата му. Цената е 2880 лева, като няма смяна от предходната година. Тя е за двойна общоприета стая за 3 нощувки, полупансион, празнична вечеря, прилагане на басейни и СПА център. За четири нощувки при същите условия, цената е 3165 лв.. Децата до 12 години са гратис. Празничната стратегия е богата с осъществявания на Ъпсурт, Краси Радков, Силвия Кацарова, DJ Дамян, Ваня и Преслава.

Останалите 4 и 5 звездни хотели във Велинград имат лек растеж в цените с към 10%. Те стартират от 1400 лева за двойна стая при 3 нощувки, полупансион и празнична вечеря, обясниха туроператорите. „ Велинград е елитарна и висок клас дестинация. Хотелите са най-вече 4 и 5 звезди с висока категоризация и първокласен артикул. Дестинацията постоянно провокира интерес за Нова година, което значи, че хората получават нещо против тези пари “, сподели Николай Вучев, член на УС на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и притежател на „ Вила Вучев “. Според него Велинград има непрекъснати клиенти, които идват постоянно и са по-платежоспособни. Неговата вила се отдава чартърен за Нова година при цена от 4499 лева дневно при най-малко 3 нощувки с храна и празнична вечеря. Тя разполага с 8 двойни стаи и могат да бъдат настанени 16 индивида. Вилата по нищо не отстъпвала на първокласните шалета в курорта Куршавел във Франция и на тези в Швейцария и Австрия.

На второ място по високи цени за Нова година е четиризвездният хотел „ Белчински извор “ в Белчин баня, демонстрира информация измежду туроператорите. Двойната общоприета стая е 1767 лева за 3 нощувки със закуски, вечери, прилагане на басейни и СПА център. За празничната вечеря се доплаща 200 лева на човек. Така пакетът излиза 2167 лева за двама индивида. Конкурентният четиризвезден хотел „ Белчин гардън “ е на цена от 1648 лева обаче при 4 нощувки. В село Баня до Банско също е по-скъпо спрямо други курорти.

Четиризвездният хотел „ Хот спрингс медикъл и СПА “ предлага пакет от 2018 лева за двама при 3 нощувки, на полупансион и празнична вечеря, която е включена в тази цена и е на стойност 250 лева на човек, обясниха туроператорите. Петзвездният хотел „ Медите “ в Сандански разгласи на уеб страницата си оферта от 1600 лева за двойна стая при 3 нощувки със закуски и празнична вечеря. В другия „ Парк хотел Пирин “ цената излиза 1286 лева при същите условия.

В случай, че не можете да си позволите скъпите удоволствия в българските СПА курорти може да резервирате петзвездни хотели за Нова година в Турция – в Истанбул, Кушадасъ и Анталия. Туроператорите оферират чартърни стратегии, само че към момента няма изясненост дали ще се състоят, тъй като би трябвало да се изпълнят самолетите. Цените стартират от 288 евро и доближават до 900 евро на човек за 4 нощувки с all inclusive в Кушадасъ и Анталия. Те са според от транспортното средство и категорията на хотела. В Истанбул за три нощувки в четиризвезден хотел има предложения по 250 лева на човек с включена празнична вечеря и пътешестване с рейс.

В Македония се надяват да привлекат българи с евтина и изобилна македонска софра, жива музика и обиколки из прилежащи градове. Пакетите за три нощувки с превоз стартират от 300 лева на човек за Скопие и доближават до 350 лева за Охрид. За Белград и Крагуевац в Сърбия офертите започват от 315 лева на човек. В Гърция най-ниските предложения са по 280 лв. на човек за две нощувки и 320 лв. за три нощувки в Кавала или Солун. Гърците залагат на любовта на българите към гръцката музика, сиртакито и изобилните трапези. И несъмнено разходка по брега на морето.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР