Кадър Васил Русев, ФБДимитър Русев е бил ослепен след побой

...
Кадър Васил Русев, ФБДимитър Русев е бил ослепен след побой
Коментари Харесай

Ослепиха оперен певец в София, защото пеел на улицата

Кадър Васил Русев, ФБ

Димитър Русев е бил ослепен след побой на улицата, оповестява във Facebook братовчед му Васил Русев. 

" На фотографията е братовчед ми Димитър Русев. На 51 години. След безчовечен побой, нанесен му на 8 август той изгуби зрението си и към този момент е незрящ.

Ще ви опиша една история за безчовечността и апатията. История, която илюстрира в каква страна живеем и в какво сме се трансформирали.

Позволете да стартира малко по-назад! Братовчед ми е ученик на френската гимназия в София, а след завършването си учи философия и оперно пеене. Бил е част от състава на софийската опера и оперетата. Има две издадени стихосбирки. Изключително религиозен човек, който пееше и в хора на църквата Свети Николай.

Преди три години, на колелото на трамвая в квартал Княжево той беше атакуван от две лица. Целта на нападението не е известна. Известни са обаче последствията – Димитър изгуби едното си око. Въпреки че всички знаеха кои са виновниците (беше ни споделено в частни разговори), следствието приключи със умозаключение за „ незнаен причинител “. Просто никой не посмя да свидетелства.

След случката братовчед ми се реалокира. Не можеше да живее наоколо до нападналите го лица. Той обаче към този момент не беше същият. Спря да написа, изолира се. Наложи се да пие лекарства. От тях от време на време изпадаше в еуфорично положение – пееше и рецитираше.

Пренасяме се в нощта на 8 август. Пиша това, което ми бе разказано от него и няколко други хора. Часът е сред 12 и 1. Димитър се прибира към жилището си на улица Смърч в квартал Белите брези. Той е в положение на възбуденост – пее арии и рецитира Ботев. Наистина неприятно е някой да подвига звук под прозорците ти – всеки би се ядосал. Логичното в сходен случай е да се извика полиция. Две лица от близки кооперации обаче вземат решение да вземат нещата в свои ръце. Единият излиза въоръжен с електрошокова палка, а другият с бокс. Започват да бият Димитър. Удрят го с палката и бокса. Така раздират и виждащото му око. Някой комшия се обажда на незабавен телефон. Идват патрулка и кола за спешна помощ, само че нападателите към този момент са се прибрали. Димитър лежи на земята – ослепен, целият в кръв, със строшен нос и комоцио. И какво вършат служителите на реда и медиците? Нищо. ТРЪГВАТ СИ. Тръгват си и оставят Димитър на улицата – невиждащ и в безпомощно положение.

Какво се е случило в идващите няколко часа той не помни. Лутал се е, мъчейки се да улучи входа си. Рано сутринта го намират чиновници в непосредствен магазин. Те го познават и се обаждат на родителите му. Следва интервенция, която за жалост не съумява да избави окото на братовчед ми. Той остава на 100% незрящ.

Разказвам ви тази история не тъй като търсим състрадание или помощ. Не! Разказвам я като илюстрация на изкривената ни действителност, само че и като зов:

Обръщам се към живущите в близост: В днешно време постоянно някой снима при сходни случаи. Улицата е добре осветена, а Димитър е викал „ Помогнете! Убиват ме! “ Не мога да допускам, че няма очевидци или видеозапис на случилото се. Моля ви, в случай че сте от квартала и сте снимали побоя, пишете или просто пратете записа! Не е нужно да разкривате самоличността си. Разбираемо е – всеки се тормози в сходни моменти. Аз обаче запитвам: Нима предпочитате да живеете врата до врата с хора, които са способни на сходна свирепост?

Обръщам се и към нападателите: Давате ли си сметка какъв брой ориси променихте с това, което направихте? Давате ли сметка, че от тук натам братовчед ми ще изисква денонощни грижи? Към момента той е в извънредно тежко физическо и психическо положение и евентуално ще остане по този начин.

Обръщам се и към институциите: Моля, свършете си работата и установете причинителите на това тежко действие! Нека възприятието за безотговорност да бъде изкоренено!

А най-гротескното в цялата обстановка е, че и двамата родители на Димитър – лекар Васил Русев и лекар Светла Стефанова са очни лекари, помогнали на хиляди хора и най-много деца "



Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР