Кадър РТТрудно е да се прогнозира какво точно ще се

...
Кадър РТТрудно е да се прогнозира какво точно ще се
Коментари Харесай

САЩ блокираха валутните резерви на Афганистан

Кадър РТ

Трудно е да се предвижда какво тъкмо ще се случи в Афганистан. 

Администрацията на американския президент Джо Байдън блокира достъпа до афганистанските валутни запаси в американските банкови сметки, оповестяват няколко американски медии. Веднага откакто талибаните превзеха столицата Кабул през уикенда, министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън е наредила сметките да бъдат замразени, написа Washington Post, съобщи Инвестор.бг.

Още преди талибаните да завладеят афганистанската столица, американското държавно управление е спряло парични доставки на стойност милиони долари, оповестява The Wall Street Journal. В рамките на незабавна процедура Министерството на финансите на САЩ спря доставката на запечатаните купчини пари от Федералния запас малко преди заминаването им за Афганистан.

Според Международния валутен фонд (МВФ) централната банка на Афганистан разполага с запаси от 9,4 милиарда $ към края на април. Голяма част от сумата се съхранява отвън страната. Досегашният началник на централната банка Аджмал Ахмади избяга от Афганистан в неделя.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи във вторник, че западният боен съюз също е прекратил финансовата помощ за афганистанското държавно управление.  " Разбира се, спряхме всякаква поддръжка, финансова и друга поддръжка за афганистанското държавно управление, тъй като сега няма афганистанско държавно управление, което да бъде подкрепено от НАТО ", сподели Столтенберг. " Няма да се превеждат пари ".

Г7 ще заседават по тематиката

Към момента последствията за филантропичната помощ са неразбираеми. Афганистан е една от най-бедните страни в света и е мощно подвластна от задгранични средства. Американският президент Джо Байдън акцентира в понеделник, че страната му ще продължи да оказва помощ на цивилното население. " Ние ще подкрепим афганистанския народ ", даде обещание той, само че не уточни съответни суми. Според Световната банка интернационалната помощ съставлява към 43 % от афганистанската стопанска система, информира Investor.bg.

В същото време има възходящ напън върху МВФ да спре да отпуска средства за Афганистан. Министърът на финансите Йелън би трябвало да се намеси непосредствено във МВФ, прикани в това време група републикански депутати в Камарата на представителите на Съединени американски щати. През август страните членки бяха заделили резерви от 650 милиарда щатски $ за подкрепяне на нововъзникващите и разрастващите се страни по време на Ковид и икономическата рецесия.

Според Bloomberg към 500 милиона $ са  предназначени за Афганистан, а изплащането е планувано за 23 август. " След събитията в Кабул Афганистан към този момент е в листата на лъжливите режими ", се споделя в отвореното писмо на американските депутати. " Съединени американски щати би трябвало да създадат всичко по силите си, с цел да пресечен притока на пари към талибаните ", се споделя в писмото.

Очаква се в околните дни скорост да набере и дебатът за възможни нови наказания. Някои наказания против талибаните са в действие от 2001 година, само че не и против афганистанското държавно управление, което беше отстранено от поста.

В първия си телефонен диалог с задграничен държавен глава след рухването на Кабул Байдън даде обещание интернационален съюз: Във вторник президентът на Съединени американски щати беседва с английския министър председател Борис Джонсън. Г7 ще разиска бъдещето на Афганистан през идната седмица, стана ясно от оповестения от Белия дом протокол от диалога.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР