Кадър ПиксабейИстанбул от десетилетия живее в непрестанен ужас от очаквано

...
Кадър ПиксабейИстанбул от десетилетия живее в непрестанен ужас от очаквано
Коментари Харесай

Истанбул се готви за цунами

Кадър Пиксабей

Истанбул от десетилетия живее в непрекъснат смут от предстоящо огромно земетресение, което учените са уверени, че ще се случи.

Истанбулската община стартира да слага табели за евакуация при цунами, съобщи „ Хюриет дейли нюз ”. Причината е, че специалистите в южната ни съседка не изключват опцията мощно земетресение да удари големия мегаполис с население от над 15 милиона души.

Предупредителни знаци дават инструкции на жителите накъде да се насочат при положение на заплаха от цунами. Табелите имат за цел да насочат жителите към по-безопасна надморска височина. Табелите са сложени по крайбрежието на Мраморно море – една от най-сеизмично дейните зони в района.

Първите табели бяха сложени в региона Бююкчекмедже от европейската страна на Истанбул. Районът е гъстонаселен и евентуално рисков за жителите при естествено злополучие. Наскоро там беше конфигурирана и ранна система за предизвестие за цунами. Експертите предизвестяват за заплаха от мощно земетресение в региона на Мраморно в границите на 25-30 години, което може да провокира цунами талази, високи до шест метра. Те ще залеят бреговата линия на Истанбул.

В отчет, показан в турския парламент, се показва, че при положение на мощно земетресение може да се образуват талази цунами, които единствено в границите на 10 минути да ударят брега. Докладът беше показан по-рано през тази година. В него се загатва за „ очевидна заплаха от цунами ” в страната, където бреговете на Егейско, Средиземно и Мраморно море са гъсто обитаеми и се следи висока сеизмична интензивност. Докладът твърди, че Мраморно море има висок капацитет за активиране на цунами, а проучванията сочат, че това събитие е следено там над 30 пъти в исторически проект.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР