кадър Петел, архивЕдна от атракциите в Морската градина в миналото

...
кадър Петел, архивЕдна от атракциите в Морската градина в миналото
Коментари Харесай

Връщат атракция от епохата на социализма в Морската градина на Варна

кадър " Петел ", списък

Една от атракциите в Морската градина в предишното – скулптурата на козел, ще бъде възобновена. Изработката на копие на творбата е заложена в тазгодишната Програма за паметниково, художествено пластично и монументално създаване във Варна за 2021 година, която беше утвърдена на днешното съвещание на ПК „ Култура и духовно развиване “, оповестиха от пресцентъра на Общински съвет - Варна.

През социализма скулптурата на козела се намираше на върха на Алпинеума в Морската градина, само че по-късно изчезна, евентуално вследствие на посягане.

Възстановяването на културно-историческата памет на Варна посредством слагане на паметни знаци на бележити персони е един от акцентите в програмата е. В чест на варненските опълченци ще бъде издигната паметна стела. Предвижда се също разработване на незабравим знак на писателя и преводач Петър Алипиев.

С плочи и пластични знаци Варна ще уважи паметта на почтени българи, оставили следа в историята на града. В знак на благодарност ще бъдат сложени плочи на Христина Хранова, първата акушерка и първата водна спасителка в България, и на Галина и Стефан Йорданови – балетния и фамилен тандем с изключителни заслуги за израстването на балета във Варна. Ще бъде увековечена паметта и на братята Найденови – оперния диригент Асен Найденов и пианист-педагога Найден Найденов.

През 2021 година Община Варна ще продължи да работи върху естетизацията на градската среда в кварталите. Предстои слагането на скулптурата „ Диалог “ на Адриана Добрева в кв. “Владислав Варненчик “.

Проектобюджетът за функционалност „ Култура, спорт, почивни действия и религиозно дело “ е в размер на 19,8 лв.. От тях 1 млн. лв. са за финансиране на плановете по фонд „ Култура “.

Заради пандемията средствата в програмата за интернационалните и локални културни прояви са понижени. 200 хиляди лв. по-малко е възнамерявала Община Варна за честванията на националните и градски празници. С съвсем същата сума е редуцирано общинското финансиране за интернационалните и национални фестивали, само че макар понижените средства огромна част от обичайните събития намират място в културния календар на Варна.

На днешното съвещание членовете на комисията дадоха единодушието си да се провиснал средства от общинския бюджет за закупуване на гориво за Театрално-музикалния продуцентски център и Кукления спектакъл, което ще коства на хазната над 158 хиляди лв..

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР