Кадър НоваСтанишев смята, че Европа се ориентира към лявото.В цяла

...
Кадър НоваСтанишев смята, че Европа се ориентира към лявото.В цяла
Коментари Харесай

Станишев: Политическият баланс се промени в ЕС с победата на социалистите в Германия

Кадър Нова

Станишев счита, че Европа се ориентира към лявото.

В цяла Европа посланията на социалистите за обществено, заслужено и стабилно развиване срещат все по-голяма поддръжка от страна на гласоподавателите. Политиките ни са в центъра на публичните диспути в Европейски Съюз. Европейските жители виждат, че социалдемократите оферират работещи решения. Достойно възнаграждение, обективен преход към нисковъглеродна стопанска система, обществена протекция за най-уязвимите, юношески политики, стратегии за преквалифициране – леви хрумвания, които към този момент се ползват и резонират все по-отчетливо в Европа. Това съобщи президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на съвещание на президиума на ПЕС, който разиска политическите цели за социалистите в идните месеци. Представители на партии и организации, членуващи в ПЕС, приветстваха изборните резултати на левицата в Германия, Португалия и Норвегия и разискаха левите хрумвания за бъдещето на Европа – обществено и екологично резистентен Съюз, който укрепва гражданските права, демокрацията и върховенството на закона. Това оповестиха от пресофиса на Станишев, съобщи Новини.бг.

„ Очевидно е, че с успеха на социалистите в Германия политическият баланс в Европейски Съюз се трансформира. На европейско равнище ПЕС предложи ефикасни решения за излизане от рецесията и се пребори за водеща роля на обществените политики за възобновяване. Доволен съм, че визията ни среща все по-голяма поддръжка – министър председателите социалисти са шест, като занапред следва да се образува държавно управление в Германия, където главен претендент за канцлер е социалистът Олаф Шолц. Леви партии вземат участие в съдружни държавни управления с основни позиции в още четири страни. Европейците помнят добре пагубното ръководство на финансовата рецесия от страна на десницата и търсят лява опция. Това се отразява и на ЕНП, които тази година изгубиха въздействието си в Унгария, България, а в този момент и в Германия.

Бих желал да поздравя Олаф Шолц и Германската социалдемократическа партия, Антонио Коща и Португалската социалистическа партия, Йонас Гар Стьор и Норвежката работническа партия за техните изборни победи. Избирателите ви гласоподаваха доверие и избраха прогресивна посока на развиване. В Норвегия и Германия обединенията би трябвало да отразят желанието на жителите за обществена смяна. Време е да осъществим левите политики, с които спечелихме политическите диспути в Европа и да се преборим за по-справедливо и стабилно бъдеще за всички. “, сподели още Станишев.

Последните изборни победи укрепиха фамилията на ПЕС, чиито членуващи партии са в ръководството – като еднопартийно държавно управление или в коалиция – в Испания, Португалия, Швеция, Дания, Финландия, Малта, Италия, Белгия, Чехия и Люксембург.

Президиумът взе решение лявото политическо семейство да се събере в Брюксел за Съвета на ПЕС, който ще се организира през декември 2021 година Премиери, водачи и представители на членуващите партии в ПЕС ще бъдат част от събитието, в миг, в който Европейски Съюз доближава края на първата половина на мандата на Европейска комисия. Това е значим миг и ПЕС ще показа визията на социалдемократите за бъдещето на Европа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР