Кадър Нова твНова жалба в прокуратурата срещу Националната хематология. Поводът

...
Кадър Нова твНова жалба в прокуратурата срещу Националната хематология. Поводът
Коментари Харесай

Нова жалба в прокуратурата срещу Националната хематология заради починал пациент

Кадър Нова тв

Нова тъжба в прокуратурата против Националната хематология. Поводът е пациент с левкемия, подготвян за трансплантация, който преди 10 дни е умрял от сепсис.

Медицинският одит и РИОКОЗ откриха съществуване на вътреболнични инфекции в Хематологията, а при започване на годината одитът регистрира, че рекомендациите към здравното заведение не са изпълнени, заяви Нова тв.

Когато бащата на Стефан постъпва в Националната хематология, там текат инспекции, предизвикани от тъжби от близки на умряли пациенти. „ Помислих си, че нередностите ще престанат. Усети се оживление и на личен състав, и на хигиената, само че за малко ”, казва Стефан - наследник на умрелия пациент.

Васил Петков е с левкемия. Минава тежки химиотерапии и е подготвян за трансплантация на стволови кафези, за която донор ще е синът му. Но вместо късмет за живот, Васил колабира в отделението по трансплантации в Хематологията на 3 април.

„ Самата гибел на татко ми настъпи, когато трябваше да се извърши трансплантацията. За мен беше необяснима и непредвидена тази гибел, тъй като всичко си вървеше ненадейно добре.  По външния тип, който той имаше, никой не можеше да каже, че е болен от левкемия и ще умира ”, споделя синът на умрелия мъж.

Общото положение на болния е положително, до момента в който дни преди плануваната трансплантация пациентът не е изведен от стерилното помещение и със срутен имунитет е закаран в друга болница за подготовка за последна лъчетерапия.

„ Това е човек, който беше в стерилна среда. Изкарали са го от болничната стая с чехлите. Обади ми се да му занеса обувки. Може да е бил на място, където има заболели хора. Стана по този начин, че стартира да подвига температура. Дали са му парацетамол ”, разказва още Стефан.

Два дни след разходката, до ИСУЛ и назад, Васил се утежнява и умира в деня на плануваната трансплантация. А преди това синът му е очевидец по какъв начин изпада в рецесия. Наблюдава през прозореца на изолираното помещение и слуша през телефона си какво става с татко му. „ Попитах го по какъв начин е, той сподели, че му е неприятно. Дойде сестра или санитарка. Отговорът беше: „ Ще ти дам канче да повръщаш в него и го извади от тоалетната. Малко по-късно той колабира ”, каза още синът му.

По документи пациентът е реанимиран, само че макар това умира. „ От болничното заведение ни обясниха, че вследствие на ниското кръвно, спрели бъбреците и сърцето. По-късно различен доктор сподели, че се е развил сепсис ”, сподели Стефан. Според него равнището на хигиена в болничното заведение е доста ниско.

В организма на болния са открити стафилококи. Лекуващият доктор, който е специализант, удостоверява съществуването на зараза, само че отхвърля виновност на организацията и хигиената в болничното заведение.

„ Това е инфекциозно затруднение.  Не мога да ви дам съответен отговор по какъв начин тъкмо се е появило. За мен това се дължи на ниския имунитет ”, счита доктор Явор Петров от отделението по трансплантация на стволови кафези в Националната хематология.

По документи болният е лекуван с антибиотик още преди откриването на стафилококите, а проучванията за съществуване на бактерии са станали подготвени след гибелта му.

Предотвратима ли е била гибелта на пациента от Хематологията ще проверяват от прокуратурата и Медицинския одит.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: