Кадър Нова твМария и Калоян са български ученици, спечелили стипендия

...
Кадър Нова твМария и Калоян са български ученици, спечелили стипендия
Коментари Харесай

Български ученици с възможност да живеят 12 месеца в американско семейство

Кадър Нова тв

Мария и Калоян са български възпитаници, спечелили стипендия да отидат за 1 година да живеят в Америка при приемни фамилии. Целта е стимулирани младежи да отидат да учат там, както и американци да дойдат да учат в Европа и по този начин взаимно да се опознаят, споделя Нова тв.

„ Животът в Америка е едно премеждие, което е доста друго от живота тук, доста по-динамично, по-забързано. Хората са много по-различни и това ме обогати културно, защото аз се нагледах на доста разнообразни култури смесени в едно ”, сподели Калоян Лозанов.

„ Моята най-интересна преживелица в Съединени американски щати може би беше през декември, когато стана зима там и защото температурите са доста ниски през зимата, стана минус 43 градуса по Целзии ”, сподели още той.

„ Според мен американските деца и съучениците им, не бяха  толкоз по-различни от нас. Това че са от другата страна на Океана не ги прави по-различни. Хубаво е да отидеш там. Те са безусловно същите хора като нас, само че просто живеят на различен континент ”, разяснява Мария Караганова.

„ Има разликата, несъмнено. Децата са може би една концепция по независими, защото те от дребни са привикнали - записват се на доста спортове, вървят на извънкласни действия сами, не ги карат. Специално в моя щат от 14-годишна възраст взимат книжки и просто някак си са по-самостоятелни, само че в действителност са доста отворени хора, доста елементарно може да се беседва с тях и доста неща могат да се научат от тях ”, сподели Лозанов.

Двамата са минали и през компликации, само че все пак са намерили метод да се оправят. Попаднали са на разнообразни места - Калоян в Северна Дакота, а Мария в Юта и са се сблъскали с другите културни разбирания. „ Живях в подобен щат, в който нямаше толкоз криминалност и беше доста умерено. Никога не сме имали проблем с револвери в учебно заведение или с каквито и да е оръжия ”, уточни Караганова.

При Калоян казусът бил различен. Той е станал очевидец на по този начин наречения „ булинг ” или другояче казано - тормоз в Американските учебни заведения. „ Имаше случки с едно момче, което имаше аутизъм и беше обект на тормоз. Започнахме една акция дружно с шефа на учебното заведение. Ходихме освен това момче, питахме го по какъв начин е дали има някакви проблеми - в случай че имаше нещо докладвахме на шефа и доста бързо нещатата се изгладиха ”, сподели той.

В момента тече нова акция за кандидатстване по програмата. Срокът е до края на месец октомври. Безплатно е и става по интернет. Допускат се възпитаници от 9-ти или 10-ти клас, с добър триумф и притежаване на британски език. Подходящо е и за хора с увреждания.

„ Мога да кажа, че тази стратегия е нещо неповторимо и дава опция първо - да живееш в Съединени американски щати на цялостна стипендия, тя покрива всички разноски, свързани с пътувания на интернационално равнище, настаняване в фамилията, настаняване в учебно заведение, месечна прехрана, здравна осигуровка, подготовка и ориентировка преди заминаването, както и изцяло цялостна стипендия за 1 година ”, съобщи Йелена Джокович.

Калоян и Мария построили извънредно мощна връзка с приемните си фамилии. Искат и за напред да подържат контакт с тях и хората, които срещнали в Америка.

Програмата е основана през 2002 година от департамента на Съединени американски щати и има за цел да изпрати млади и стимулирани възпитаници да учат оттатък Океана, както и американци да учат в Европа.

„ Определено предлагам програмата. Това е нещо, което доста ме обогати културно и ми оказа помощ да погледна на света отвън рамките на България. Запознах се с доста нови хора, направих доста нови връзки, които считам че ще ми оказват помощ с бъдещето ми ”, сподели Калоян.

Повече информация по какъв начин става записването - четете   ТУК .

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР