Кадър Нова твГодина след трагедията в Хитрино потърпевшите все още

...
Кадър Нова твГодина след трагедията в Хитрино потърпевшите все още
Коментари Харесай

Разкритие на Нова тв: Защо година след трагедията в Хитрино още чакат помощите?

Кадър Нова тв

Година след нещастието в Хитрино пострадалите към момента чакат пари за ремонт на къщите си, а дворовете им наподобяват на строителни площадки.

За възобновяване на Хитрино бяха отпуснати 5 милиона лв. през общественото министерство и още над 2 милиона лв. дарения, посредством БЧК, споделя Нова тв.

Никой от потърпевшите обаче не смее да се оплаче. Защо и от кого се опасяват хората?

„ Призрачното село през днешния ден, през пролетта ще бъде едно от най-хубавите села ”. Това чуха хората в Хитрино тъкмо преди година от премиера Бойко Борисов. Само не прецизираха коя пролет да чакат.

В селото към този момент са съвсем подготвени къщите, дарени от Камарата на строителите.

Но не и тези, финансирани от страната. Много постройки посрещат зимата като строителни площадки.

За възобновяване на Хитрино бяха отпуснати 5 милиона лв. през общественото министерство и още над 2 милиона лв. дарения, посредством БЧК.

Репортерът на NOVA потегли по пътя на документите и разпоредбите за харченето на парите.

В средата на ноември взема копия от протоколите на Обществения съвет в Хитрино, който би трябвало да следи за разпределението на даренията. Изважда и част от решенията на Общинския съвет, свързани с процесите на възобновяване. Открива изчезнали приложения и няколко дни по-късно чака в общината, с цел да ги получим, когато се случи това.

Една от най-важните задания на Обществения съвет в Хитрино е да разпредели паричните помощи на над 300 семейства. Основната част от тях са за обзавеждане и електроуреди на потърпевшите фамилии. За задачата семействата са разграничени на три групи и две подгрупи.

Точка осем от правилника на съвета е точно установяване на критерии за разпределение на набраните парични средства. Ден, откакто желае критериите, които липсваха в протоколите от съвещанието, на репортерът на NOVA e даден лист.

Разликата в парите, които получават обособените групи са огромни. 14900 за първа, близо 10 000 – втора, 2250 – трета.

Генка Шикерова прави съпоставяне сред данните от осведомителните карти, попълнени при огледите на място, критериите от листа и разпределението по групи. В първа група би трябвало да попадат жилищни парцели с изцяло или доста унищожено имущество. На улица „ Пирин ” от шест разрушени къщи, единствено една е сложена в първа група. Единият от номерата липсва в описите на вредите.

Собственикът на една от разрушените къщи е  заключен във фургон. Той е в безпомощно положение след интервенция на ставите.

След сигнала, че в Хитрино има човек, заключен във фургон и в тежко положение, от БЧК желаят информация от кмета.

Часове, откакто успокоява хората от БЧК, че за мъжа във фургона се поставят всички нужни грижи, кметът разяснява случката и на общоселското заседание.

Въпреки обещанието пред БЧК, седмица по-късно мъжът още веднъж лежи заключен във фургона.

Омбудсманът Мая Манолова идва в селото по сигнал на NOVA. В деня на идването си Манолова се свърза с кмета на Шумен и Николай Цачев е изведен от фургона незабавно.

Ремонтите в селото се правят с пари, отпуснати от страната. На няколко места се вижда изхвърлена нова дограма. По думите на кмета дограмата е поставена, тъй като конструкторите са заключили, че къщата може да се укрепи.

Според доклада на общината за дограма са дадени над 430 000 лв.. На една компания.

Повече по тематиката гледайте във видеото.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР