Кадър Нова твБизнесът е изключително важен за нас. Той има

...
Кадър Нова твБизнесът е изключително важен за нас. Той има
Коментари Харесай

Министър Петкова: Българският бизнес ни е много важен, имаме възможност за отстъпки от цената на тока до 85%

Кадър Нова тв

Бизнесът е извънредно значим за нас. Той има опция да получава понижения от цената на тока още от 2015 година Премиерът Борисов взе важнон решение - българския бизнес да може да се употребява от  държавна помощ, която европейското законодателство разрешава. Стотици са компаниите в България, които се употребяват от тази отстъпка, като тя доближава до 85%. Това разяснява пред Нова тв министърът на енергетиката Теменужда Петкова.

Пазарът на електрическа енергия в България е разграничен на два сегмента - ток за битови консуматори и индустиален ток, който се купува от свободния пазар. Свобдния пазар има три платформи. Това, което се случва като проблем, се случва на платформата за търговия ден напред. Индустрията няма потребност да закупува своя ток единствено от тази платформа. Тя се употребява единствено за количествата ток, които не доближават отвън платформата за двуструнни контракти, разяснява министърът.

Не тичам от въпроса за какво в България тока е най-скъп. Това е свободен пазар, уточни Петкова. 

60% от силата на борсата у нас са от държавната енергетика, останалите са други играчи на пазара. Трябва да се направи разбор на положението на пазара, с цел да се види какъв е генезиса на това, което се случва с цените, разяснява министърът. 

Всеки един производител би трябвало по този начин да си направи план, да си планува разноските въз основа на най-изгодните двустранни дълготрайни контракти, а не въз основа платформата ден за ден, уточни тя.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР