кадър Нова тв80% от хората, които са се заразили с

...
кадър Нова тв80% от хората, които са се заразили с
Коментари Харесай

Проф. Пенко Шотеков: Над 80% от пациентите губят обуняние, защото вирусът засяга централната нервнан система

кадър Нова тв

80% от хората, които са се заразили с Ковид 19, губят обонянието ти. А в началлото на пандемията се смяташе, че този признак се отнася едвам за 6%. Вирусът прониква в носната лигавица и оттова по нерва, който е обвързван с мириса, отива в централната нервната система ", изясни началникът на клиниката по нервни болести в УМБАЛ " Св. Иван Рилски "  проф. Пенко Шотеков в ефира на " Неделята на NOVA ".

Според него 80% от заболелите прекарват вируса доста леко – единствено със загуба на усет, на аромат, има и случаи, в които няма такива нарушавания. Това зависи от степента на болестта. Загубата на подушване и усет отшумява след към 10 дни.

Според разнообразни изследвания сред 50 и 80% от болните имат неврологични прояви при COVID-19, които включват главоболие, замаяност, понижена зоркост, затруднена централизация, нарушавания на миризмата и усета, конвулсии, инсулти, мускулна уязвимост и мускулни болки. 

 „ Трябва да се прави разлика сред типовете главоболие. 65% от дамите имат тензионно главоболие, което е друго от това, което имат множеството хора. При COVID-19 главоболието е остро, доста по-силно, не се повлиява от медикаменти. Причина за това се счита, че са цитокините. Те нервират мозъчните обвивки, вследствие на което се получава тежкото главоболие ”, изясни доктор Шотеков.

Смята се, че при сред 35% до 75% от по-тежките случаи е наранена централната нервна система. Като при всяка една зараза, и при COVID-19 има съществуване на мощно изпотяване и доста мощна изнемощялост.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР