Кадър Нова тв От тези 1,7 млрд. лева, които НОИ

...
Кадър Нова тв От тези 1,7 млрд. лева, които НОИ
Коментари Харесай

Бивш здравен министър: пари на НОИ отиват при хора, които не се нуждаят от помощ


Кадър Нова тв

От тези 1,7 милиарда лв., които Национален осигурителен институт заплаща на хора с увреждания, една немалка част отиват при хора, които нямат потребност от този тип помощ ". Това разяснява за "Здравей, България " по Нова тв доктор Мирослав Ненков, някогашен министър на опазването на здравето.

В сряда се чака 6000 души да се съберат пред Министерския съвет, с цел да изразят недоволството си против противоречивите промени в здравната експертиза, от които обаче през вчерашния ден следобяд властта се отхвърли.

Задният ход за промяната в ТЕЛК пристигна след диалог сред премиера, здравния и обществения министър. Те оповестиха, че няма да се подхваща нищо, до момента в който няма консенсус с хората с увреждания.

Първоначално плануванаъа промяна планува инвалидната пенсия да зависи единствено от главното заболяване, само че не и от съпътстващите. И да се взема решение какъв брой дееспособен е всеки болен, а не какъв брой инвалид е. И въпреки че ръководещите трансформираха проектите си, хората с увреждания не се отхвърлят от митинга.

"Бъбречната рецесия какво усложняващо заболяване е? То е също % ", разяснява Ненков.

"В самото начало на мандата си това държавно управление, от което и аз бях част, даде обещание пред обществеността да направи тази промяна в ТЕЛК. Тогава нашият екип предложи нещо доста по-лесно и бързо - да се отделят тези хора, които взимат непозволено обществени придобивки и те да бъдат лишени от тези обществени придобивки. И парите да отидат при същински нуждаещите се ", разяснява доктор Ненков.

„ Това е двойна ножица. Веднъж към 200 000 ще изпаднат под 50% и няма да получат никаква поддръжка. И повторно - ще се трансфорат в работоспособни, само че безработни хора с увреждания”, разяснява по-рано доктор Боряна Холевич, ръководител на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР