Кадър Нова тв Нови мерки за чист въздух. Общината в

...
Кадър Нова тв Нови мерки за чист въздух. Общината в
Коментари Харесай

Фандъкова: Въздухът отново е мръсен, слезте от колите


Кадър Нова тв

Нови ограничения за чист въздух. Общината в София ги одобри в края на седмицата, а едно проучване на „ Алфа рисърч” сподели, че за 86% от запитаните проблем с въздуха има и той е сериозен. Според Световната здравна организация сме на второ място по смъртни случаи поради мръсния въздух. Имаме неоправдателна присъда от съда на Европейския съюз в Люксембург.

„ В този сезон най-сериозен замърсител е битовото отопление и това се вижда по върховите стойности. Такива имахме и по празниците, когато трафикът беше омекотен. През нощта много постоянно има високи стойности”, изясни в „ Събуди се” кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя прикани повече хора да слязат от колите си, с цел да помогнем за това да дишаме по-чист въздух в столицата.

Нивото на фини прахови частици във въздуха на София още веднъж е над нормата. За днешния ден Столична община разгласи предизвестие за предстоящо покачване на равнищата на фини прахови частици във въздуха. Според станцията в ж.к. Дружба предизвестието е за умерено замърсяване, в кв. Павлово – за приблизително, в кв. Хиподрума – високо, в ж.к. Надежда – приблизително.

1

„ Надявам се, че хората имат съзнанието и отношението към това, че в случай че повече хора слезем от колите си в дните с превишение на концентрацията на фини прахови частици, може би ще допринесем персонално за това градът ни да стане по-чист”, сподели Фандъкова.

„ Усилията ни не са единствено в една посока. Неслучайно заложихме в ограниченията въвеждането на по този начин наречения зелен билет. Това в действителност е еднодневната карта на цената на 1 лев - за целия ден, за цялата градска мрежа. Същото се отнася и до опцията хората да паркират в крайните зони на входно-изходните артерии, в по този начин наречените краткотрайни буферни паркинги. Това е един сложен метод с няколко мерки”, изясни още кметът на София.

Тя посочи, че се вършат и засилени инспекции да се прекъсне пътят на отпадъчните материали от контейнерите, от пунктовете за вторични първични материали или автосервизите до домовете, защото това е един от огромните проблеми на столицата.

„ Само за последния месец при тествани 35 пункта за вторични първични материали има формирани 13 акта”, разясни Йорданка Фандъкова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР