Кадър: Канал 3Точката, която най-много нас ни интересува, е регионът

...
Кадър: Канал 3Точката, която най-много нас ни интересува, е регионът
Коментари Харесай

Димо Гяуров: Трябваше да сме по-твърди за договора с Македония, премиерът им е непоследователен

Кадър: Канал 3

Точката, която най-вече нас ни интересува, е районът на Черно море и връзките сред Украйна и Русия. От друга страна развиването на проблемите сред Косово и Сърбия, от трета страна не трябва да пропущаме Македония и, меко казано, непоследователното държание на македонския министър председател - това е моя субективна оценка, там можем да чакаме съществени изненади. Категорично би трябвало да бъдем по-твърди. Такъв разбор на най-важните точки за интереса на България за 2019 година направи в " Офанзива с Любо Огнянов " по Канал 3 генералът от запаса Димо Гяуров, някогашен началник на Националната разследваща работа.

" Струва ми се, че ние направихме известна неточност с прекомерно меката си позиция, когато подписвахме контракта с Македония. Защото договорът не се отличава доста от това, което реализира Иван Костов преди време през 2001 година с оня меморандум, който беше подписан. Всъщност договорът е същият, няма развиване от този момент до момента, може би трябваше да бъдем една концепция по-твърди ", е мнението на Димо Гяуров.

 

По думите му проблемите сред Косово и Сърбия, с изключение на в Македония, са поради руско-американското съревнование в тези точки. " Аз там чакам конфликта - в Македония и в Косово, тъй като сякаш там е граничната и пресечната точка на двата интереса. Надявам се да разсъдъкът и от двете страни да надделее.

 

Във вътрешен проект в България 2019 година се надявам да е по-успешна от 2018, в европейски проект - надали. Вероятно ще следим повтаряне на повече от същото ", предвижда генералът. 

 

Още изявленията ще намерите тук

 

На въпрос на водещия Любо Огнянов дали няма да се счупят глинените крайници на мастодонта Европейски съюз Димо Гяуров отвърна: " Не бих споделил, че се чупят краката на мастодонта Европейски Съюз, по-скоро бих споделил, че е погрешно ръководен. Мастодонът има голям капацитет - и стопански и всевъзможен различен, но  несъразмерният демократизъм изигра неприятна смешка ".

 

Ето на какво още се спря в интернационалния си разбор някогашният началник на разузнаването.

 

Проблемите на Макрон

 

" Европа не е същата през последните седмици и месеци. Не единствено неговите упоритости, само че и на огромна част от другите европейски водачи, включително и немски, срещнаха стена от опозиция, и съгласно мен упоритостите за ново водачество, за нова центрове на ръководство на Европа претърпяха крах.

 

Това е обвързвано както със серия от неточности и във Франция и Германия, серия от неверно направени оценки, по този начин и с обедняването на хората и чувството, че те са, меко казано, прецакани от своите водачи. От системата, от визията - да, сега съгласно мен това,което следим във Франция е тъкмо това, тъй като междинната класа има чувството, че е убита от системата.

 

Това значително е субективно чувство, само че има и своите справедливи измерения. Защото евентуално нашите български фенове не знаят, само че Макрон опита да прокара една серия от стопански ограничения, свързани освен с цената на горивата. Той ограничи скоростта на придвижване до 80 км/ч, подвигна внезапно пътните санкции, тези забрани за придвижване на дизелови коли - всичко това допуска една коренна смяна в живота на междинния французин, който най-често не живее в огромния град и който пътува по 50-100 км до работата. 

Разграбването на магазини мисля, че са резултат от проявата на другия аспект на френското общество - там има сериозна маргинализация. Най-често палежите и разграбванията от магазини не са осъществени от белите французи, а от същите тези, които и преди години палеха коли и разбиваха магазини. Просто те се качиха на митинга на елементарния французин.

 

Това, обаче, би трябвало да си дадем сметка, че прави нещата много по-сложни, опасността от тероризъм от трета страна също усложнява обстановката във Франция, станахме очевидци в Страсбург. Имаше мнения, че атентатът е надали не предизвикан и умислен от френските управляващи, още не е ясна 

мотивацията, само че най-вероятно тя е чисто престъпна, а и мотивът евентуално е доста битов, доста житейски - той фактически е търсен за престъпно закононарушение и отприщването на нападението му против служители на реда е опит за инспекция на улицата.

 

Краят на ерата Меркел 

 

" Според мен замисълът на Меркел и на партията на социалдемократите, е да се извърши една мека смяна без разтърсвания. Не инцидентно бе определена тази жена, която значително наподобява на Меркел и като кариера, и като развиване политическо, да незабравяме, че самата Меркел я промотира при започване на 2018 г. 

 

Смятам, че тя в огромна степен ще продължи политиката на Меркел, макар че във встъпителното си слово заявява, че не желае да я съпоставят с Меркел. Другото, която съгласно мен би трябвало да се означи, е че за пръв път има разделяне на постовете - на канцлерския пост и на водача на партията. Нещо, което в тези среди постоянно е било принцип, принцип на единството на двете позиции. Това ме навежда на мисълта, че нито партията, нито госпожа Меркел имат желание още на следващия ден да се реализира смяната, каквато и да е тя, те разчитат на един еволюционен, равномерен преход. Не знам дали това до каква степен е допустимо, тъй като напрежението в немското общество продължава да пораства, съпротивата против част от дейностите на Меркел е сериозна - и обществени, и за мигрантите, и държавното управление е пленник на такова неодобрение.

 

Военното опълчване САЩ/НАТО и Русия

 

По-скоро НАТО има упоритост да ускори наличието си в страните към Русия, тъй като регистрира една сериозна съветска интензивност в последните месеци. И с разполагане на нови въоръжения, и с осъществяване на непрекъснати военни тренировки, и с в случай че щете с интензивно предизвикателство - ето единствено през последните дни станахме очевидци на странни полети на съветската стратегическа авиация на другия завършек на света, чак във Венесуела кацната съветски стратегически бомбандировачи.

 

Противопоставянето е неизбежно. Зад всяко военно деяние или военно наличие наложително стои стопанска система, в това число и в Близкия изток.

 

На този декор ми се коства, че най-важното, което да следим през идващите месеци, е развиването на опълчването във връзка с Договора за ракетите с дребен и междинен обхват. Това е в огромна степен разковничето на бъдещето развиване на опълчването. Там фактически стои сериозен боязън от другата страна и казусът е доста по-сложен, тъй като договорът е подписан от тогавашния Съветски съюз и Съединени американски щати, а в тези 30 години от този момент до момента доста други страни се снабдиха с сходен вид оръжие - и Китай, и Северна Корея, и Индия, и Пакистан и кой ли не. Така че разрешението му е извънредно комплицирано и въпрос на дълго време.

 

Напрежението в Близкия Изток

 

Там още веднъж стои стопанска система, стопански ползи, в случай че щете и цените на петрола. За страдание не съм оптимист за развързването на спора в Близкия изток, тъй като Русия през 2018 даде трайни поръчки за дълготрайно наличие и стопански ползи там, включително разположи и тактически ракети там. Съединени американски щати и техните съдружници сякаш не престават да не съумяват да преборят крайния фундаментализъм и да отстранят предпоставките за основаването и развиването му, да решат казуса с почвата за съществуването на този проблем. Там развързване скоро няма да има. 

 

Нов престолонаследник в Саудитска Арабия

 

Аз персонално нямам доверие да има сериозна смяна там на принца, макар рецензиите, макар новите доказателства, които се появяват за присъединяване в убийството на Кашоги, въпреки това да е желанието на огромната част от света - по-скоро в Европа и част от американската част от света. 

 

Икономиката и външната политика на Съединени американски щати при Тръмп

 

Действително докладът за тази година е като за най-успешната следкризисна година. Брутен артикул над 3%, ингфлация под 2%, дъно за безработицата за последните 50 години. това са невероятни данни, това значително е разследване на политиката на Доналд Тръмп и обещанията, които той даде на американското население.

 

Той в действителност понижи налозите, подтиква вложенията на огромните корпорации, най-важният резултат от тази стопански година е че се усили покупателната дарба на популацията - американците освен имат субективното чувство, че живеят по-добре. И по тази причина не би трябвало да се изненадваме, че поддръжката за Тръмп е толкоз висока, колкото това да не се харесва на неговите съперници.

 

Съединени американски щати отстъпваха световно по време на предходното ръководство, упоритостта на Тръмп е да върне тези позиции в света, по метод, който да не коства скъпо на американския поданик, по тази причина политиката му от време на време наподобява леко непоследователна.

 

Но той си даде  сметка, че Америка загуби прекалено много и във връзка с стопански конфликт с Китай, и като геополитическите позиция по отношение на Русия и в наличието си в Европа. Мисля, че той ще продължи тази линия на държание, като, несъмнено, ще среща опозиция вътре с американското общество, евентуално и във Федералния запас.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР