Кадър Канал 3Нека господин президентът да каже кой е лобист.

...
Кадър Канал 3Нека господин президентът да каже кой е лобист.
Коментари Харесай

Ген. Константин Попов: Нека господин президентът да каже кой е лобист

Кадър Канал 3

Нека господин президентът да каже кой е лобист. Тук идва заместник-министърът на Съединените щати Съливан, приказва с президента - с мен не е приказвал, с цел да ми оказва напън. Да не би да има лобиране от противоположната страна - виждам, че на сътрудниците от Българска социалистическа партия някак си им е драговолно един различен аероплан - не зная. Така някогашният шеф на защитата военачалник Константин Попов, в този момент народен представител от ГЕРБ, разяснява в " Офанзива с Любо Огнянов " по Канал 3 изказването на президента Радев, че изборът на Ф-16 за нов изтребител бил " успех на лобизма ".

" Не знам какво е имал поради, от време на време мъчно разбирам някои политически послания. Доколкото разбирам, може би лобистите били в Парламента. Не, Парламентът дефинира разпоредбите, взема окончателното решение, тъй че ние може да сме обект на лобизъм, в случай че има подобен, само че не съм видял ", добави ген. Попов.

" Познавам уважавания господин президент от много време, той е интелигентно момче, умее да преследва задачите си - несъмнено, споделям го от позицията на по-възрастен от него. Когато са му поискали тези опорни точки (за качествата на " Грипен " ), той ги дава, в което няма нищо неоправдателно. Осъдително, съгласно мен, е в случай че искаш да спреш процеса на рационализация. Опасявам се, че с говоренето на сътрудниците от Българска социалистическа партия - те почти са едни и същи позициите им (с президента Радев), те нападнаха процедурата, а тя се дефинира от Парламента.

Максималната цена е прогнозируема оптималната стойност въз основата на направени преди много време изследвания - на никое място не е казано, че който надвиши с една стотинка тази цена - 1,8 милиарда лева, отпада ", разясни генералът. " На базата на какви оценки стигнаха до някакви големи разноски - няма числа, тъй като просто не сме почнали договаряния. Изпратили сме писма до всички, да кажат - има ли наличност и на каква цена. Предстои по-трудната част - съответни договаряния, само че и след подписване на контракт, тази цена може да не е дефинитивна. Изключитено рано е да драматизираме ", посочи ген. Константин Попов.

По думите му оперативно-тактическите данни на остарелия модел на Ф-16 са били по-добри от тези на Грипен.

" Имам доста съответни усещания от работата на всички свои подчинени - в случай че мога да си разреша един съвет, в случай че желаят да го одобряват: да не отиваме в крайности, с изостряне на връзките, наподобяват ми нервни, да продължим процеса решително, умно, умерено, в интерес на Българската войска, в действителност ", предложи на тогавашните си подчинени генералът. " Тази раздразнителност може да има политически темперамент, или други неща - не знам, не мога да предсказвам по този метод. Между другото господин Вигенин сподели, че те не споделят с господин президента: бих попитал по какво тъкмо те имат разлики в позициите си? Да кажат 2-3 неща! "

Генерал Попов допусна, че Румен Радев не е бил свестен вярно при изявление против " сляпото смирение и безропотното послушание ", които носят една звезда на генералите. " Не имам вяра самолетите да стоят зад това, може би тук не е свестен господин президента вярно: сляпо смирение и послушание измежду генералитета няма. Но въпреки всичко бих споделил, че аз не бих употребявал такива слова ", добави генералът.

За изказванието на опозицията, че Ф-16 Блок 70 бил " фиктивен аероплан ", Константин Попов допусна, че тя знае повече от държавното управление на Съединени американски щати. " Съвсем неотдавна се получи информация, че производството на тъкмо този вид самолег - Блок 70, ще стартира през 2019 година Всъщност какво ги тормози опозицията какво тъкмо вършат в Съединени американски щати -дали могат да си намерят служащи, или дали имат инсталация? Това за мен е една пушилка, пара, изкуствено напрежение, президентът Радев употребява думата " кренвирши " по отношение на Швеция преди време. Когато се поемат задължения от страни като Съединени американски щати, Швеция, България, нещата са съществени, тъй като всеки носи отговорност ".

Генерал Попов е безапелационен, че няма по какъв начин самолетът да нарастне до 2 милиарда лв., нито пък може да се започва нова процедура за избор на изтребител. " Вижте, може да бъде и по-висока цената, само че от 2 милиарда няма по какъв начин да е по-високо, тъй като записаното като предложение на държавното управление е въз основата на предлагането на Съединените щати. Оттам нататък ангажимент на българското държавно управление е да отбрани българския интерес на най-хубавата допустимо цена. Ако това не е допустимо, се отива на идващите договаряния. Не може да се провежда нова процедура - ще се вземе ново решение, с Народното събрание, с мандат за договаряния ", уточни опциите за процедурата ген. Попов.

Помолен да показа радара от пето потомство, с който е оборудван Ф-16 Блок 70, водачът сподели: " Не знам до каква степен мога да го обясня: предходните радари са механични, антените се движат механично, до момента в който дейната решетка има 1400 диполчета, всяко от тях е като антенка, сканира се електронно и даже някои от тях да откажат, радарът работи прелестно, мъчно се смущава, има по-голяма разграничителна дарба ".

Той уточни, че Ф-16 носи по-голям бомбови товар от Грипен, има " по-голяма отдалеченост и дълготрайност " на полета, с към 50% по-голям летателен запас от шведския аероплан. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР