кадър и видео: Нова твСпоред него ако бюджетът не бъде

...
кадър и видео: Нова твСпоред него ако бюджетът не бъде
Коментари Харесай

Председателят на АИКБ Васил Велев: Кризата не си е отишла

кадър и видео: Нова тв

Според него в случай че бюджетът не бъде обновен и помощта не стигне до бизнеса, това ще значи пропуснати благоприятни условия, по-бавно възобновяване, банкрутиране на компании, по-малко доходи в бюджета, закъснение от останалите европейски страни.

На този стадий ограниченията против разпространяването на ковид не тормозят бизнеса, само че неналичието на актуализация на бюджета – да. Това изясни в ефира на NOVA ръководителят на АИКБ Васил Велев.

„ Кризата не си е отишла. Тези бодряшки изявления по какъв начин има огромен растеж в стопанската система за второто тримесечие, в действителност това е огромен растеж от ниска база. Защото предходната година по това време имаше огромен спад. Този огромен растеж в този момент колкото да компенсира огромният спад предходната година. Кризата не си е отишла, само че тя е на петна. Ако не попаднеш в петното, си мислиш, че няма рецесия. Но в случай че попаднеш в петното, е доста ужасно ”, сподели Велев.



Той изясни, че най-засегнатите от рецесията са всички в бранш „ Туризъм ” – хотели, заведения за хранене, туроператори, екскурзоводи. Сериозно е потърпевш и транспортният бранш, най-много въздушният превоз.

„ При чартърните полети има 80% спад ”, изясни Велев. И напомни, че в актуализацията на бюджета са планувани 30 милиона поддръжка за тези компании. „ Не е задоволително, само че е повече от нищо ”, разяснява Велев. 

Много мощно наранени са секторите на текстила и облеклото. По думите му една трета от фирмите, които шият публични облекла, са спрели или ще спрат. „ Хората не си купуват костюми, когато си стоят у дома. Дамите си стоят у дома и не се парфюмират, по тази причина розовото масло се продава по-малко. Въздушният превоз ще се възвръща още няколко години ”, изясни Велев.

„ Подкрепата би трябвало да е хоризонтална, би трябвало да е функционалност на спада на продажбите. При спад на продажбите, по-малък работен ден, отсъстващият приход се поема от фирмите. Държавата да поема отсъстващия приход. Плюс поддръжка за закрепените разноски на фирмите. При спад на продажбите по-голям от 30%, краткотрайната рамка на Европейска комисия споделя: Допустима е държавна поддръжка на закрепените разноски на фирмите ”, изясни Велев.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР