Кадър и видео Нова Тв, vbox7.comНещо неприятно се случва и

...
Кадър и видео Нова Тв, vbox7.comНещо неприятно се случва и
Коментари Харесай

Фалшиви имейли за задължения към НАП са изпратени на много хора

Кадър и видео Нова Тв, vbox7.com

Нещо неприятно се случва и би трябвало да сте деликатни, когато получавате известия на личиня си имейл.

Нова офанзива с фишинг имейли за непогасени отговорности към Национална агенция за приходите. Фалшивите известия се изпращат от името на частни правосъдни реализатори, предизвестяват от Агенцията за приходите. През последните дни хиляди българи получават заплашителните писма на електронната си поща. Може ли след отварянето на сходен имейл да останем с празна банкова сметка? Проверката е на Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна ” по Нова Тв.

Всеки ден в Камарата на частните правосъдни реализатори получават десетки сигнали от жители за подправени имейли, в които нерегламентирано се употребяват имена на техни членове. С електронни известия целите са приканвани да платят непогасени отговорности към Национална агенция за приходите, а крайната цел е кражба на сензитивна персонална и банкова информация.

Подобни офанзиви започнаха още преди година, само че този път в схемата се употребяват името на Национална агенция за приходите, както и настоящи сюжети, свързани с антиковид ограниченията.

Преди дни Надежда Филипова получава имейл, от който схваща, че е дебитор и против нея е формирано изпълнително дело за наложително събиране. Според известието периодите за насилственото осъществяване стартират да текат от същия ден, в който получава имейла. Следва и предизвестие, че в случай че не се издължи в период, следва запор на имущество и банкови сметки. Въпреки че не се сеща защо и какъв брой дължи – писмото тормози Надежда.

„ Човек не знае – може от работодателя ми нещо да не е платено – като осигуровки, изцяло обикновено. Щом се цитира Софийски градски съд, правосъден реализатор, който съществува, и вие бихте се усъмнили. Като се загатват някакви членове, алинеи, които са много буквално представени, беше посочен настоящ ЧСИ с регистрационния номер ”, споделя Надежда.

Като адресант на имейла е посочен частен съден реализатор Стефан Петров. Към писмото има и прикован файл, който съгласно известието съдържа самия изпълнителен лист. Надежда бърза да отвори документа, с цел да разбере какво дължи и в какви периоди би трябвало да заплати отговорностите си.

„ Аз не съумях да го отворя нито през телефон, нито през персонален компютър. И започнах да се колебая, че това може да е подправено ”, изясни тя.

Тогава опитва да се свърже с адвокатската фирма на Стефан Петров. Но не съумява. Започва да търси информация и в интернет. От форумите схваща, че не е единствената, която е получила заплашителния имейл.

„ Попаднах на безусловно същия имейл – дори нямаше буквичка изменена. Друга жена го беше разгласила. Не знам дали към днешна дата не престават да се изпращат такива имейли ”, добави тя.

От адвокатската фирма на частния правосъден реализатор, посочен като спедитор на имейлите, са безапелационни, че не са изпращали писма с сходно наличие до длъжници на Национална агенция за приходите. През последните дни офисът на Стефан Петров е безусловно покрит от сигнали от жители, получили заплашителните известия на електронната си поща.

„ Най-вероятно приказваме за хиляди, тъй като през персоналния ми телефон аз организирах стотици диалози, а през адвокатската фирма 4 линии бяха непрестанно натоварени. Това не е имейл, който е изпратен от нашата адвокатска фирма – имейлът, който е посочен като спедитор, прилича нашия, само че цели да вкара в илюзия съответните получатели ”, изясни правосъдният реализатор.

След вълната от запитвания той подава сигнал до отдел „ Киберпрестъпност ” към ГДБОП. Оказва се, че с подправените имейли са атакувани хиляди българи. А крайната цел е фишинг машинация.

 Вирусът или така наречен злотворен код се задейства след отварянето на атачмънта, изяснява ни специалистът по киберсигурност Станислав Атанасов.

 „ Това е типичен вид на фишинг. Крайната цел на самото известие е да вкара индивида, който го получава, в положение на боязън и суматоха, да понижи опцията му да мисли рационално. В момента, в който стартираме инфектирания файл, автоматизирано даваме достъп на атакуващия до нашата машина ”, разясни специалистът.

Така измамниците могат да доближат до сензитивна персонална и банкова информация, предизвестява ИТ експертът.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР