Кадър и видео България Он ЕърД-р Стойчо Кацаров посочи кой

Кадър и видео България Он ЕърД-р Стойчо Кацаров посочи кой ...

Д-р Стойчо Кацаров: Проблемът е, че не се ваксинират хората, които са най-уязвими. Това са възрастните хораКадър и видео "България Он Еър"

Д-р Стойчо Кацаров посочи кой е основният проблем на ваксинацията срещу коронавирус в България. "Със сигурност здравният министър не е източникът на хаоса, ако има такъв. Хаос се създаваше в последните месеци, когато се намесваше министър-председателят. Така стана и със "зелените коридори". Това е поредната негова приумица, която обърка цялата система с ваксинацията. Факт е, че броят на ваксинираните се увеличи, но има един проблем - не се ваксинират хората, които са най-уязвими. Това са възрастните хора", каза председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за "Денят ON AIR".

Той цитира данни от САЩ, в които се твърди, че 80% от починалите са на възраст над 65-годишна възраст.

"2% от починалите са на възраст под 45-годишна възраст. Ако цялото ни население се състои от 2 000 души, 1 000 са над 65 години, другите - под 45 години. Получавате 1 000 ваксини и ги правите на хората под 45 години. Вие ще спасите живота на двама. Ако ваксинирате другите - ще спасите живота на 80 души", даде пример д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

Според него правилният начин не е "кой предвари, той завари", а да се доставят ваксини на личните лекари и те да започнат от най-възрастните, вървейки към по-младите.

"Ако сега се стремим към 70% ваксинация на населението и ваксинираме хората над 65-годишна възраст, които са 1,5 млн. души., ще го постигнем много по-бързо, защото няма нужда да ваксинираме 5 млн. Това ще бъде абсолютно достатъчно да премахнем всички ограничения в страната, защото младите боледуват и достигат до усложнения по-рядко", категоричен е експертът.

Той смята, че българите не са антиваксъри, а огромна част от тях подкрепят този процес.

"Правителството, ако може да осигури повече ваксини. Това е едната им задача. Втората им задача е, когато пристигнат, да ги доставят по най-бързия начин до личните лекари в цялата страна. НЗОК може да направи други две неща - да плати на личните лекари, че ще извърши ваксинация и да осъществи контрол дали се спазва самата имунизация", коментира д-р Стойчо Кацаров.

Съобщете ни, ако видитегрешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg