Кадър: Google MapsКитай предупреди американски военен кораб, плаващ в близост

...
Кадър: Google MapsКитай предупреди американски военен кораб, плаващ в близост
Коментари Харесай

Китай предупреди американски военен кораб, плаващ до оспорвани острови в Южнокитайско море

Кадър: Гугъл Maps

Китай предизвести американски боен транспортен съд, плаващ наоколо до оспорвани острови в Южнокитайско море, първата сходна среща, оповестена обществено след инаугурацията на президента Джо Байдън, оповестява Агенция Франс Прес.

USS John S. McCain " проникна в териториалните води на Китай без позволение на китайското държавно управление ", се споделя в изказване на военните от Пекин.

Народноосвободителната войска " провежда военноморски и военновъздушни сили за следене, наблюдаване и предизвестие " на военния транспортен съд, съобщи китайската войска, обвинявайки Съединени американски щати за " съществено нарушение на суверенитета на Китай " и " вредят на районния мир ".

В четвъртък ескадреният миноносец от клас " Арли Бърк " извърши и рутинно директно прекосяване през водния път, разделящ континенталната част на Китай и Тайван, който съгласно Пекин съставлява част от неговата територия.

Вашингтон твърди, че сходни учения са в сходство с интернационалното право и оказват помощ да се отбрани свободата на прекосяване през района на фона на конкурентни искания на Китай и други държавни управления.

Китай претендира за съвсем цялото Южнокитайско море, в това число Парацелските острови.

Тайван, Филипините, Бруней, Малайзия и Виетнам също претендират за елементи от района, за които се счита, че имат скъпи залежи на петрол и газ.

Допълнително разгневявайки тези страни и Съединени американски щати, Пекин се насочи към построяването на рифове в изкуствени острови, с летища за военни самолети.

В края на януари американският флот изпрати ударна група със самолетоносач в Южнокитайско море на по този начин нареченото " обучение за независимост на корабоплаването ", първата рутинна интервенция в района при администрацията на Байдън.

Китай ускори военния, дипломатически и стопански напън върху Тайван след избора през 2016 година на президента Цай Инг-вен, която отхвърля да одобри позицията на Пекин, че островът е част от " обединен Китай ".

Новата американска администрация съобщи, че задължението й към Тайван е " корав ", като чиновници във Вашингтон алармират, че няма да толерират никакви експанзионистични дейности от страна на Пекин.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР