Кадър ФлагманСкръбна вест съобщи Флагман за първия милионер в града

...
Кадър ФлагманСкръбна вест съобщи Флагман за първия милионер в града
Коментари Харесай

Флагман: Почина милионерът Емил Райков

Кадър Флагман

Скръбна новина заяви " Флагман " за първия милионер в града от зората на прехода.

Преди повече от 20 години той избяга в Дубай, по-късно безшумно се върна и заживя в София

Първият милионер в Бургас след 1989 година – предприемачът Емил Райков е умрял на 70-годишна възраст, заяви за Флагман.Бг човек от бившето му обграждане. За доста от младежите името му е непознато, само че за по-големите той е едно от най-знаковите лица на прехода в града и за избран интервал от време – най-богатия мъж в Бургас.

Както доста от сегашните олигарси, по времето на соца Емил Райков не свети с кариера и високи постове, не е фигура нито в партията, нито в страната. Той си вади хляба като елементарен дисководещ по Черноморието, а денем си добавя приходите с чейнч и дребни далавери.

След 10 ноември Райков открива първата видеотека в Бургас и бизнесът му бързо се разраства – открива заведения, става авто дилър и така нататък През септември 1993 година дружно с някогашния контраразузнавач Оник Калустян основават небезизвестната Първа частна милиция, в която се включват някогашните топ-полицаи от бургаското поделение за битка с всеобщите вълнения (БМБ) - Георги Николов - Мечката и Найден Милков.

Първият офис на охранителите се обитава в най-новото заведение на Райков  - Европул в центъра на Бургас. В началото на 1994 година обаче  Райков напуща компанията и основава първата частна ефирна телевизия в България - РЕНТ ТВ. Начинанието изисква големи за времето си вложения и Емил Райков тегли заем от Първа частна банка в размер на 600 000 $ и купува супермодерна техника.

На локалните избори през октомври 1995 година се кандидатира като самостоятелен общински консултант и съумява да влезе в Общински съвет – Бургас, откакто получава 8% от гласовете.

Проблемите стартират в края на май 1997 година, когато полиция нападна фабриката му за цигари в Крайморие. При рутинна инспекция автопатрул открива в микробус Мерцедес 20 мастербокса „ Мелник “ и 30 мастербокса „ Марлборо “ без документи за стоката. По-късно се оказва, че бандеролите на всички пакети „ Мелник “ са с идентични номера, а кутиите с „ Марлборо “ са с бандероли за български цигари.

Във фабриката са открити и иззети към 40 000 пакета „ Мелник “ и 10 000 кутии „ Марлборо “. Собственикът „ Тео Интернационал “ имал публично публикуван лиценз, само че единствено за производството на цигари ММ и Стрийт (Street), а ментетата „ Мелник “ и „ Марлборо “ са създавани от един и същи тютюн.

Според експертизата, единствено четирите машини за произвеждане на цигари са на стойност към един милион $.

Всъщност инспекциите на цеха стартират две години по рано - през 25 март 1995 година, когато икономическа полиция и данъчни откриват тук пет тона тютюн в бали по 35 кг, най-различни консумативи, както и подготвени цигари. По това време „ Тео Интернационал “ към момента няма лиценз за произвеждане, а обяснението на Емил Райков е повече от разумно: откритите бройки са опитни мостри, създадени за придобиване на софтуерни привички и професионални умения. През 1995-1997 година против фабриката са проведени общо седем полицейски акции, само че всички са приключили без триумф.

След разбиването на цигарения бизнес, финансовата мощност на Емил Райков запада и при започване на 1998 година той изчезва с приятелката си в Дубай, оставяйки доста задължения. Обявен е за национално търсене, само че по този начин и не е открит.

По непотвърдена информация е живял известно време и в Лос Анжели. В България се връща тихомълком преди няколко години и се открива в София.

Когато през 2013 година Комисията по досиетата разгласява лист с сътрудниците на Държавна сигурност, стана ясно, че през 1985 година Емил Райкон е вербуван за конфиденциален помощник с псевдоним сътрудник Кънчев.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР