кадър: Фейсбук/2,4 милиарда долара e личното богатство на българинът Влад

...
кадър: Фейсбук/2,4 милиарда долара e личното богатство на българинът Влад
Коментари Харесай

Влад Тенев стана официално най-богатият българин с лично съсотяние от 2,4 милиарда долара

кадър: Фейсбук/

2,4 милиарда $ e персоналното благосъстояние на българинът Влад Тенев, съощи организация " Блумбърг ". Така сънародникът ни, който е съосновател на платформата за достъп до финансови пазари Robinhood, става публично най-богатият българин в света, съобщи " Дневник ". След снощният дебют на компанията на борсата NASDAQ съсобственикът на платформата Байджут Бхат е с 2,8 милиарда $.

Тенев е основен изпълнителен шеф на учредената през 2013 година платформа, работеща през днешния ден и с криптовалути и налична за елементарни хора, решили да рискуват на борсата даже единствено с 1 $. Според " Блумбърг " всеки месец я употребяват съвсем 18 милиона консуматори и половината от тях влагат за пръв път, като множеството са на възраст 18-40 години. Стартът на така наречен " национално IPO " бе на 29 юли, като в границите на сесията финансовата оценка на компанията е 31, 8 милиарда $.

Тенев и Бхат избраха да предложат долната граница от предварителната оценка на акциите, с цел да се избегне обезценяването им още в първия ден. Но търсеният резултат не се получи - едно от най-очакваните за годината до момента излизания на компания на борсата стартира със срив от 12% на цената на акциите и завърши под стартовото равнище.

Със същата цел Robinhood бе запазила - обратно на традицията на " Уолстрийт " - надзор над съвсем 25% от предлаганите акции, само че това не спести разочарованието, още повече, че прогнозите бяха за повишаване от 11% при откриването на сесията на равнище 42 $ за акция.

Компанията имаше желание даже за надзор над 35% от акциите, които да предложи на частни (а не на корпоративни) клиенти, при излизането на борсата, само че на фондовите пазари се счита, че запазването на повече от 10% е по-скоро сигнал за нестабилна оценка по време на търговия. Последният характерен образец е Фейсбук, която при своето IPO бе запазила 25% и в първия ден акциите ѝ се обезцениха с 11%, а завръщането до оценката им при излизането на борсата лиши над една година.

Влад Тенев се опита да убеди " диванните вложители " да не се разделят незабавно с акциите си като при този случай ще им бъде неразрешено да вземат участие в търговия с акции на Robinhood в първите 30 дни след излизането на борсата. Но пък компанията пое спомагателен риск, кат оразреши на чиновниците и шефовете си да продадат 15% от акциите си в първия ден и още 15% след 3 месеца. Обичайното е така наречен инсайдъри да са в забранителен интервал за търговия на IPO акции в първите 3-6 месеца.

Вероятно роля изигра и към момента непреодоляната засегнатост на доста от дребните вложители от януари, когато под натиска на регулаторите Robinhood им забрани да играят на борсата с акции като тези на GameStop, около които в платформи като Reddit се провеждат внезапни манупилации. От друга страна по същата причина Тенев и Бхат не са любимци на хедж фондовете, изгубили в тази необикновена за тях обстановка милиарди долари при започване на годината.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР