Кадър: ФБ, неизвестен.Че има тежка корупция в България е публична

...
Кадър: ФБ, неизвестен.Че има тежка корупция в България е публична
Коментари Харесай

Свободна Европа: Снимката е истинска. В University College в Лондон изучават България като провал, а Борисов като пример за корупция

Кадър: ФБ, незнаен.

Че има тежка корупция в България е обществена загадка и като че ли се приема за нещо обикновено, само че скоро стана известно, че неуспехите на страната ни по пътя на демокрацията и законността се учат като " здравна жабка " в влиятелен лондонски университет.

Според Facebook изявления студентите в влиятелния University College в Лондон (UCL) публично към този момент учат за Бойко Борисов.

Конкретната презентация, която се вижда на фотографията и част от която е отдадена на Борисов и България, е озаглавена „ Преглед на европейските провали “.

„ Бойко Борисов влезе в английските учебници като образец за корумпирано ръководство “. През последните дни обществените мрежи бяха залети от фотография с горното гръмко изложение. На нея се вижда университетска зала и студенти, вперили взор в презентация по политическа стопанска система, на която България е дадена като образец за корупция. Към текста има и изображение – подигравка на някогашния министър председател Бойко Борисов.

Появиха се доста мнения, че фотографията е подправена. Истината обаче е, че фотографията е същинска, само че не е от това лято, а от 2016 година.

Проверка на Свободна Европа сподели, че фотографията фактически се появява за първи път във Facebook още на 29 ноември 2016 година Тогава тя е оповестена от Елена Бойчева. Два дни по-късно фотографията се появява и в няколко новинарски уеб страницата, които още веднъж оповестяват " какво учат младите политолози в Англия за Бойко Борисов ".

Свободна Европа потърси Бойчева за повече информация към подтекста на изображението. Тя съобщи, че фотографията е същинска, не е колаж и е правена от неин непосредствен човек точно в края на 2016 година Също по този начин става въпрос за презентация на учител.

Какво се учи за България в UCL

Бойчева ни свърза и с индивида, изпратил ѝ фотографията. Авторката на изображението, тогава студентка в UCL, избра да остане анонимна, само че също опроверга изказванието, че презентацията е била готова от студент.

„ Това е презентация на професор, не на студент. Беше част от лекция, в която ставаше дума за проблемите в Европа. Един от образците за проблем е, както се вижда, корупцията. Примерът беше с България и тогавашния министър-председател Бойко Борисов. “

Презентацията е била готова от екип на доктор Филипа Фигейра, която тогава е водела образователния модул „ Understanding Politics “. Студентката, направила фотографията, посочи, че по време на лекциите по този предмет постоянно е ставало дума за България. Наред с други прилежащи страни, България е давана от преподавателите като образец за корупция на всички равнища, „ от най-ниско до най-високото, и за липса на съответна правосъдна система “. В този смисъл заключението от съответната презентация, че в България царува „ корупционнa просвета “, не съставлява някакво единично събитие.

Друга възпитаничка на UCL, с която Свободна Европа беседва, също удостовери, че в критичността към България, изразена в съответната презентация, няма нищо учудващо. Тя акцентира на това, че в университета има академична независимост и се окуражава сериозното мислене.

Проф. Ерик Горди, който преподава в Училището за славянски и източноевропейски науки в UCL, разяснява пред Свободна Европа, че не е осведомен с съответната презентация. Въпреки това обаче за него „ изказванието, че Борисов е подкупен, наподобява относително неоспоримо “.

Продължение в 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР