Кадър Bulgaria ON AIRКакви сметки за ток и парно да

...
Кадър Bulgaria ON AIRКакви сметки за ток и парно да
Коментари Харесай

Експерти: Няма основание за намаляване на цената на тока

Кадър Bulgaria ON AIR

Какви сметки за ток и парно да чакаме наесен и каква е ориста на плана за АЕЦ " Белене " - коментирахме с енергийните специалисти проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев.

" Нямаме съображение да чакаме понижаване на цената на тока, тъй като " студеният запас " би трябвало да участва под разнообразни форми. Той до момента е над 1000 мегавата, без значение че нормативно е към 650 мегавата, което е в нарушаване на европейското законодателство. След като се махне " студеният запас ", а това е наложително изискване, би трябвало да преминем към новата форма за търговия с способ на търговията потенциал. При " студения запас " би трябвало да стоите на стендбай, а при потенциала би трябвало да потвърждавате по кое време би трябвало да работите ", съобщи проф. Атанас Тасев в студиото на " Денят ON AIR ".

" От " студения запас " не може да се чака понижение на цената. Проблемът не е, че през 2017 година липсваха мегавати, а че централите, които печелят " студения запас " не могат да тръгнат. Тогава имаше оправдания. Трябва ни елементарен бизнес проект ", сподели още енергийният специалист Явор Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че цената на тока на свободния пазар през тази година е паднала с 30-40%. 

" Ако декември месец един киловат час се търгуваше за 120 лева, сега цената е 2-3 лв. през някои дни. Най-високите цени, които се записват на свободния пазар сега, са в порядъка на 60-70 лева ", уточни още Куюмджиев, като добави, че главната причина за рухването на цените на тока е неналичието на ползване, а не " студеният запас ".

" Има трайна наклонност през есенно-зимния сезон цените да потеглят нагоре. Не можем да чакаме понижение на цените на свободния пазар ", съобщи Тасев.

Според Куюмджиев стопанската система занапред ще влезе в тежка рецесия.

" Основните консуматори в България са междинният и огромният бизнес. Масово хората ще понижат потреблението поради понижените приходи. Целият този развой ще продължи да понижава цените. Цената на електрическата енергия няма да трансферира 90 лева до края на 2021 година ", уточни още специалистът.

Масово се подписват контракти с търговците - за доставка на електрическа енергия и за снабдител последна инстанция - институция, която подсигурява електрическа енергия на тройно по-висока цена.

" На контролирания пазар цените са едни и са в правата на регулиращия орган, на свободния пазар - както се получи ", добави проф. Тасев.

Той уточни още, че цените на газта ще стартират да порастват, защото няма логичност дълго време да се поддържат ниски.

" Активно се водят договаряния сред главните снабдители - Съединени американски щати, Саудитска Арабия и Русия. 305 $ за барел. цената на газа ще се върне до предходни равнища от предходната година ", добави още гостът.

В умозаключение Куюмждиев съобщи, че тази зима парното ще бъде по-евтино от предходни зими.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР