Кадър БулфотоПроправителствени български медии забъркаха България в международен скандал, след

...
Кадър БулфотоПроправителствени български медии забъркаха България в международен скандал, след
Коментари Харесай

Фалшива новина забърка България в международен скандал. Дания и Нидерландия не подкрепят блокирането на Северна Македония за ЕС

Кадър Булфото

Проправителствени български медии забъркаха България в интернационален скандал, откакто разпространиха подправена вест, че Дания и Нидерландия поддържат България за блокирането на Северна Македония.

В публична позиция посолството на Нидерландия в Северна Македония даже дефинира тази информация като „ подправена вест “ Съобщенията в някои български медии, че Нидерландия е подкрепила България в блокирането на преговорната рамка за започване на договаряния за присъединение на Северна Македония с Европейски Съюз, са изцяло безпочвени и подправени вести, написа диспути.бг.



Това оказва се от изказване в формалната Facebook страница на Посолството на Нидерландия в Скопие. В него се припомня, че още на 30 октомври държавното управление на Нидерландия е уведомило холандския парламент за решението си, че може да се организира първата междуправителствена конференция за Северна Македония, която е постигнала добър прогрес.



„ Тази позиция остава, несъмнено, непроменена. Северна Македония е постигнала добър прогрес и че може да се организира незабавно щом бъде контрактувана рамката за договаряния “, приключва известието. Опровержението идва ден откакто в четвъртък в някои проправителствени медии излезе информация, че „ Дания и Нидерландия поддържат ветото на България против Северна Македония “ като се базира на неизвестен дипломатически източник. Дания също опроверга тази информация в отговор до „ Дневник “.

„ Дания поддържа сегашните оферти на комисията за преговорните рамки както с Албания, по този начин и със Северна Македония, и доста ясно е декларирала това на всички преговорни конгреси. “ Въпреки позициите, новината беше препотвърдена още веднъж в същото издание в края на деня. На 7 декември тематиката за разширението ще бъде сложена още веднъж на срещата на външните министри от Европейски Съюз.

На идващия ден е плануван Съвет по общи въпроси, на който още веднъж ще се разисква преговорният развой на Северна Македония и Албания По време на видеоконферентна среща с евродепутати при започване на седмицата немският канцлер Ангела Меркел съобщи, че Северна Македония към момента има късмет да организира първата междуправителствена конференция с Европейски Съюз тази година, макар компликациите. Тя акцентира, че „ остава потребността от договаряния сред България и Северна Македония “. Изказването стана по време на. Канцлерът изяви подготвеност това да стане до края на немското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което завършва след месец. В сряда еврокомисарят по разширението на Европейски Съюз Оливер Вархели изиска от Република Северна Македония да постави спомагателни старания и да разбере загрижеността на България, с цел да се откри решение, задоволително и за двете страни. Това се случи по време на съвещанието на комисията по външна политика на Европейския парламент. По думите му това е „ въпрос на политическа воля, ангажиране и решителност “ и изрази подготвеност от страна на Европейската комисия да помогне за намирането на решение. Въпреки това Вархели предизвести, че шансът Република Северна Македония и Албания да стартират договарянията за присъединение с Европейски Съюз тази година е все по-малък. Като мотив към това се прибавя и неналичието на резултат от единайсетата среща  на Съвместната експертна комисия по историческите въпроси сред България и Република Северна Македония. Това, че македонското държавно управление се е примирило с позицията на България против почване на договарянията приказва и вчерашното изявление на Зоран Заев за канал 77, в което той споделя, че явно договарянията ще се водят със идващото българско държавно управление, тъй като това няма предпочитание да поддържа Република Северна Македония.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР