кадър бТВВсеки момент очакваме да се появи коктейла за лечение

...
кадър бТВВсеки момент очакваме да се появи коктейла за лечение
Коментари Харесай

Професор: Всеки момент очакваме коктейла за лечение на ковид

кадър бТВ

Всеки миг чакаме да се появи коктейла за лекуване на Ковид. Това заяви за БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската организация по медикаментите.

“Това са характерни артикули за терапия за към този момент болни пациенти. Те са в друго съотношения. Това са подготвени антитела, които защищават пациента от затруднения. Разглеждаме наличните данни и най-вероятно ще бъдат утвърдени по процедурата за състрадателна приложимост. Тази процедура е характерна и се ползва в избрани лечебни заведения. Вероятно при започване на април ще бъдат налични ”, разгласи той.

Проф. Гетов акцентира, че защото вирусът непрестанно мутира, не може да се каже сигурно коя ваксина е ефикасна за новите разновидности.

“За английския имунизациите са ефикасни. Работи се интензивно за редизайна на имунизациите за другите разновидности на вируса. Следващите месеци ще се появят бустерните дози за останалите варианти… Възможно е хората, получили втора доза, да би трябвало да получат трета, която да покрива новите разновидности ”, разясни той.

Европейската организация по медикаментите е почнала поетапната оценка на съветската ваксина “Спутник V ”, а оптимистичният вид за период за издаване на разрешителното е началото на май.

“Адмирирам хората да оповестяват на Българската организация по медикаментите за ваксиналните реакции. Ваксината на “Астра Зенека ” е малко по-агресивна, само че всички реакции са разказани в продуктовата информация. Те са естествени предвид на вида ваксина и хората не трябва да се тормозят. Едни реагират по-бурно към съответната ваксина, други по-спокойно, само че това зависи от настройката на самостоятелния имунитет ”, добави проф. Гетов.

Той посъветва дамите да не възнамеряват бременност към три месеца след имунизиране.

“На този стадий няма никакви терзания за хората с хронични болести, за тях е целесъобразно имунизирането. Препоръчително е и за хората с наднормено тегло. Пациентите на имуносупресивна терапия е добре да се въздържат от имунизиране три седмици преди и три седмици след лечението ”, разясни професорът.

Проф. Гетов разясни, че няма общо предписание коя ваксина за какъв вид човек е по-добра и по тази причина пациентът би трябвало да получи рекомендация от персоналния си доктор.

“Една година би бил сигурният период, в който имунизацията ще ни пази. За разлика от добития имунитет след преболедуване, сигурно имунизациите построяват по-дълъг и по-траен имунитет ”, сподели още той.

Попитан дали медикаменти, или ваксини надвиват в разработките на фармацевтичните компании, той сподели: “Надделяват имунизациите, тъй като са по-перспективни от позиция на покриване на по-голям дял от популацията и предотвратяване на по-голям дял от популацията. На втори ред са лечебните тактики. Разглеждат се над 80 ваксини, терапиите са над 150. ”

Проф. Гетов изрази оптимизъм, че при започване на лятото “ще бъдем от по-сигурната страна на барикадата ”, откакто бъде покрита задачата за имунизиране на огромна част от популацията и откакто доста хора към този момент ще са срещнали SARS-CoV-2.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР