Кадър: БТВНякой да променя във вторник данъчната система от сутринта

...
Кадър: БТВНякой да променя във вторник данъчната система от сутринта
Коментари Харесай

Василев: Борисов е подведен за ДДС-то. Отиваме към хаос, каша и масивни злоупотреби

Кадър: БТВ

Някой да трансформира във вторник данъчната система от сутринта до следобяд, на своя глава финансовия министър, е като ние двамата с вас да отидем в механа и да вършим сметката без кръчмар. В страната от данъчна политика схващат във финансовото министерство, а от макроикономическа политика не схващат в браншовите организации на ресторантьорите, нали? Те са прелестни експерти, положително обслужване, готвачи, отлични заведения за хранене в моя роден град Варна, само че от макроикономическа политика, от осигурителни и от данъчни ставки не тези хора схващат.

Според мен  премиерът е измамен , че това е някаква антикризисна мярка за цялостен отрасъл. Това за мен не е никаква мярка, а антимярка с доста нездравословни последици за страната. Според мен ще се съберат на половина. А, апропо, отрасъл да излиза по малкия екран и да споделя: " Ние лъжем с Данък добавена стойност. Не даваме касови бележки, не си плащаме налозите, намалете ни ДДС-то, с цел да внесем повече, това не е почтено държание. "

Това съобщи някогашният министър на стопанската система Николай Василев пред bTV във връзка решението на премиера Бойко Борисов, макар несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов, да понижи налог добавена стойност (ДДС) за ресторантьорите от 20% на 9%, което през вчерашния ден бе показано точно като антикризисна мярка - заведенията били затворени в изключителното състояние, по тази причина в този момент заслужавали този жест от страната. По мотив несъгласието на Горанов Борисов съобщи: " Имам му цялостно доверие,  но той не ми е шеф. Който не е склонен, отива, дава си оставката и отива нататък .... Всеки може да си каже мнението "

Не единствено финансовият министър е срещу. Критики показаха и икономисти отвън властта, а Василев през днешния ден не се стърпя да иронизира мярката, написа offnews.bg.

" Донесох ви през днешния ден кутията на Пандора и по-късно ще я отворя, тъй като това стана у нас през последните 24 часа с едно изненадващо, несвоевременно предложение във вторник, 12 май, за смяна на философията на българската данъчна система от последния четвърт век - стартира той изявлението. - Тук ви нося три листата. Първият е описът на предпочитаните браншове, които заслужават - те са желали и заслужават - да получат ставка от 9%. Това са заведения за хранене, развлекателната промишленост, храните, облекла, туризмът, книгите. Във втория лист са другите, по-приоритетни, браншове - те също са доста, бих изброил театрите и спортът, които заслужават още по-ниска диференцирана ставка от 5%. А в третия лист са най-приоритетните браншове и там са медикаментите, дори аз се чудех, като ваш другар, дали да предложа и медиите да бъдат с понижена ставка от 2%, като най-приоритетни браншове, с цел да може вие също да се възползвате от тази нова политика. Какво ще кажете?

Забравих един доста значим лист. Това е описът на неприоритетните браншове, които знаят, че са неприоритетни и упорстват да заплащат цялостната ставка от 20%, тъй като те не заслужават да получат понижение. Това са производството на електрически автомобили и уредниците на галактически експедиции. Те са неприоритетни, по тази причина ще останат на ставката от 20%. "

" Вие разбирате, доколкото ме познавате от последните две десетилетие, че съм един от най-големите почитатели на простата, красива, ефикасна българска данъчна система с една ставка ", сподели още той и акцентира, че  смяната във философията на Данък добавена стойност " е неправилна, нездравословна и ще донесе ужасно доста вреди на българското общество ".

Какви ще са следствията?

" Първо, в обществото идващите шест месеца ще стане това, което ви демонстрирах тази заран - ще има една дълга опашка и ще приказваме единствено за това. Няколко месеца ще си губим времето с въпроса какъв брой дявола ще се съберат на върха на една игла, тъй като в случай че туризмът има 10 казуса тази година - те са доста и всички ги знаем - ще има неприятен туристически сезон, хората ще имат по-ниски приходи, ще има безработица, чужденци няма да идват, тъй като няма да има полети. Това ще направи неприятен сезона за ресторантьорите, описът е доста дълъг и в Топ 10 не се включва ДДС-то. И знаете ли какво ще стане в края на годината? Ресторантьорите, доста от които ще имат ужасяващ сезон, може да затворят, да имат загуби, ще дойдат отново при държавното управление и ще кажат на премиера: " Какво става? Защо не ни помагате в рецесията? ". И той ще им каже: " Нали дойдохте при мен и ми казахте, че най-големият проблем ви е ДДС-то. Аз обърнах страната с краката нагоре и смених единствено, особено за вас, предпочитано ДДС-то и в този момент вие отново се оплаквате ". Според мен безусловно нищо няма да помогне на ресторантьорския отрасъл малко по-ниска ставка от 9% на Данък добавена стойност ", отговори той.

На въпрос дали това решение би помогнало на хора, които желаят да злоупотребят, отговорът беше: " Много, когато в едно общество има разнообразни ставки - преди време като министър на стопанската система съм го следил при разнообразни митнически ставки, примерно пилешките бутчета бяха с висока ставка, пък пилешките кожички - с ниска. Оказа се, че 90 и няколко % от вноса е единствено на кожички, пък всички ядем бутчета, нали по този начин? Тоест всеобщо се злоупотребява и страната не може да му хване края на целия този развой. Когато някои браншове имат друго Данък добавена стойност, ще се окаже, че целият оборот на магазините ще минава като храни от еди каква си нужда, с ниската ставка, оборотът на целия туризъм ще минава през заведенията за хранене, а не през другите форми на продажби, където има висока ставка на Данък добавена стойност.  Хаос, каша, солидни злоупотреби, голям проблем за страната, изгодата клони към нула ".

 

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш под прозорците си първите разярени крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна. А пътят до улицата е къс.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР