Кадър: bTVЕмблематична сграда във Варна, паметник на културата, е заплашена

...
Кадър: bTVЕмблематична сграда във Варна, паметник на културата, е заплашена
Коментари Харесай

Ценна сграда във Варна се руши, собствениците отказват да я реставрират

Кадър: bTV

Емблематична постройка във Варна, монумент на културата, е застрашена от сриване. Заради дълготраен отвод на притежателите да я реставрират община Варна възнамерява да извърши ремонта и да ипотекира зданието, съобщи bTV.

``
реклама

Улица „ Преслав ” в миналото е свързвала жп гарата и пристанището с центъра на града.

Там се е намирал хотел „ Русия ”, в който Иван Вазов основал пътеписа си „ Един наш черноморски бисер ”. Сградата, дело на най-изтъкнатия проектант на Варна Дабко Дабков, през днешния ден е в съсипия. 

„ През 1922 година арх. Дабко Дабков преустроил постройката в днешния ѝ тип, като от скулптора Кирил Шиваров в атиката виждаме една превъзходна творба на господ Меркурий върху орела и това са знаците, свързани с новото предопределение на постройката – Софийска банка ”, изясни Кристиян Облаков от Историко-архитектурно сдружение „ Наследство ”.

Сградата е благосъстоятелност на двама гръцки жители. След като получават обстоен организационен проект тази година афишират парцела за обмен – близо 1 милион евро.

„ Не мога да приказвам сега, в офиса съм и съм ангажиран ”, сподели пред bTV по телефона единият от притежателите Джейсън Корбетис.

След дългогодишна борба със притежателите при започване на годината общината издаде позволение за градеж, реституция и промяна на предназначението на парцела. Предстои издаването на заповед за незабавното ѝ подсилване. 

„ Община Варна ще го направи и ще станем съсобственик с тези лица, ще ипотекираме част от парцела по отношение на заема, който ще изтегли община Варна, с цел да се оправи с тази задача ”, увери основният проектант на община Варна Виктор Бузев.

Близо 600 са паметниците на културата във Варна. От тях 100 са рискови, както за живеещите в тях, по този начин и за преминаващите пешеходци

Предстои ипотека в интерес на общината за още 9 рискови монументи на културата.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР