Кадър: bTVДни след пороя във Варна и малко преди да

...
Кадър: bTVДни след пороя във Варна и малко преди да
Коментари Харесай

4 години след наводнението в „Аспарухово”: Почистени ли са деретата?

Кадър: bTV

Дни след пороя във Варна и малко преди да се навършат 4 години от наводнението в „ Аспарухово ” – какво е положението на дерето палач? Новоизградените с европейски средства два охранителни канала би трябвало да предотвратят ново злополучие, споделя в собствен репортаж bTV.

Четири години след наводнението част от дерето още веднъж е затрупана с отпадъци, а малко по-надолу свободно пасат коне. Това е зоната в дерето под платото Джанавара, откъдето се събра огромната вълна преди 4 години и минавайки надолу по ул. „ Горна студена ”, лиши живота на 13 души. 

По думите на Олег Колев от община Варна в понеделник зоната е била изчистена и е изнесен един камион с боклуци.

„ Свлачището е укрепено посредством засипване, ще бъде изработен насипът, ще бъде залесено и към този момент няма да има проблеми в тази посока ”, увери той.

„ Проблемът е, в случай че тези дерета не се чистят постоянно – тогава ще се затлачат и на няколко талази при по-проливен дъжд, дъжд със същия интензитет като отпреди 4 години, ще има още веднъж неприятни последици ”, разяснява Галин Генчев от „ Да спасим горите над „ Аспарухово ”.

„ Боклуците несъмнено пречат и се образуват бентове. Сега ситуацията е по-добре, в сравнение с беше по-рано, само че съгласно мен незадоволително за този рисков регион ”, добави той.

Хората, които живеят по улица „ Горна студена ”, наричана „ улицата на гибелта ”, споделят, че в този момент обстановката се е подобрила и при последните дъждове не е имало проблеми. Признават обаче, че дерето продължава да се цялостни с отпадъци. 

По улицата беше построен нов отводнителен канал със средства от европейския фонд „ Солидарност ”.

„ Изграден е затрупан канал със сечение 7 кв. м. и със оборудване – имаме утайник, който събира едрите частици и боклуци, които идват, с цел да се почивстват и да влизат в канала. На всеки 250 метра имаме естакада, с която се влиза за машинно разчистване. Откакто е изработен каналът от 2016 година е чистен два пъти машинно ”, разясни Олег Колев. 

Преди няколко месеца Варненската окръжна прокуратура приключи досъдебното произвеждане, търсещо виновност за бедствието от 2014 година, само че съдът го върна за доразглеждане.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР