Кадър bTV С поставянето на пречки пред влизането на България

...
Кадър bTV С поставянето на пречки пред влизането на България
Коментари Харесай

Соломон Паси за Шенген: ЕС не изпълнява свой ангажимент към България


Кадър bTV

С слагането на спънки пред влизането на България в Шенгенската зона Европейският съюз не извършва собствен ангажимент към България. Това разяснява в предаването „ Тази заран “ по bTV Соломон Паси.

Ние имаме обвързване да влезем в Шенген и Европейският съюз да ни одобри и то произтича от контракта, който подписахме на 25 април 2005 година Тогава срокът за влизане беше 2009 година За страдание, контрактуваното не се извършва, слагат се нови условия, изкуствени условия пред участието на България в Шенген, каквито не могат да бъдат сложени съгласно този контракт, т.е. това, което се случва е, че Европейски Съюз не извършва собствен ангажимент към България, сподели той.

Паси уточни, че е положително надъхан, само че съгласно него чисто тактически влизането ни в еврозоната ще улесни влизането в Шенген. Той добави, че има вяра, че българското европредседателство ще бъде сполучливо и ще е спомагателен мотив.

Проблемът е, че не са посочени съответни справедливи условия, по тази причина тук може към този момент да се ползва и тактичност на договарянията, уточни той. И даде образец със устрема на холандския министър председател Марк Рюте към поста ръководител на Европейския съвет. „ Може да вземем за пример България и Румъния напълно умерено да му кажат: „ Ние ще създадем всичко, което е по силите ни, да блокираме твоята кандидатура, в случай че ти блокираш нашата кандидатура за Шенген “. Понякога в дипломацията се подхващат и такива стъпки “, сподели гостът. Той добави, че има доверие в българската дипломация.

Македония си е македонска, с това би трябвало да се примирят всички страни на Балканите. Имаме потребност от Македония в Европейски Съюз и НАТО и Западните Балкани да престанат да бъдат проблем, добави той.

Популизмът пречи на развиването на Европа, счита Паси.

Той разяснява и думите на Тома Томов, че следва нова студена война. „ Студената война имаше къс ауфтаг по времето на Горбачов и Елцин, след което се възвърна в своите нормални размери “, сподели той.

Според него обаче не Студената война е това, което най-вече въздейства на Европа, а неналичието на посока.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР