кадър: БНТТя подчерта, че служебното правителство е заварило фирмите с

...
кадър: БНТТя подчерта, че служебното правителство е заварило фирмите с
Коментари Харесай

Регионалният министър Виолета Комитова: Не казвам, че са нарочно организирани да протестират, но взимат системно пари от държавата, за да ремонтират пътищата

кадър: Българска национална телевизия

Тя акцентира, че служебното държавно управление е заварило компаниите с неизплатени средства още за предходната зима.

" Аз не одобрявам това като митинг против мен, а против политическите акции. Ние не сме съперници с пътните компании, срещаме се с тях постоянно, преговоряме, с цел да откри решение ", разяснява районният министър арх. Виолета Комитова в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов ".

Ангажирани са повече от 155 000 служащи за градежа на пътищата в страната, това са данни на Национален статистически институт, добави тя. Това са към 28 -30 компании и сега се ревизира до каква степен в действителност им се заплащат заплатите.

" Не споделям, че са преднамерено проведени да стачкуват, само че взимат редовно пари от страната, с цел да ремонтират пътищата. Това са една особена група компании, която е подвластна единствено от държавните заплащания, а останалите са подвластни от конкуренцията на пазара ", сподели министърът.

По думите ѝ са подписани петгодишни контракти, че ще се ремонтират пътищата на България, само че без съществуване на бюджетни средства.

" Какво заварва служебното държавно управление в края на април - бюджет от 382 млн. лева на АПИ, раздаден на компаниите за поправки на пътища, не за ново строителство, и дадени, със задание, едни текстове за още милиард от горната страна - да копаят, и да ремонтират. В договорите написа, че тези пари, които явно са повече от контрактуваните, ще се изплати когато има наличност в бюджета на АПИ. Към момента обаче АПИ няма наличност, по тази причина и компаниите си работят цяла година без бюджет ", изясни тя.

Според министър Комитова те са си работели по този начин четири години обратно и най-после по някакви неведоми пътища са им били доизплатени останалите средства. Тя съобщи, че преди всичко би трябвало да се вкара бюджетна дисциплинираност

" Знаете, че с помощта на народните представители осигурихме 100 милиона за пътна поддръжка. От опит знаем, че зимната поддръжка коства сред 60 и 80 милиона. Искаме да ги дадем на пътните компании, с цел да си създадат пътното поддържане, както са го правили предните години ", добави министърът.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР