Кадър БНТТемата с ваксината на АстраЗенека е актуална от няколко часа.

Кадър БНТТемата с ваксината на АстраЗенека е актуална от няколко часа. ...

Проф. Гетов: Ваксината на АстраЗенека не може да бъде изтеглена от БългарияКадър БНТ

Темата с ваксината на АстраЗенека е актуална от няколко часа. Здравният министър дори намекна, че тя може да бъде изтеглена от пазара в България. Експерт обясни дали това може да стане.

Все още няма финално решение, но португалското председателство иска да има един подход към ваксината на АстраЗенека. Тя не може да бъде изтеглена от България, защото има централизирано решение от ЕС. Това заяви в предаваневто „Още от деня“ по БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Хората с първа доза от АстраЗенека трябва да се ваксинират с втора доза, ако не са имали никакви странични ефекти. Двете дози създават краен имунитет, към който ние се стремим“, подчерта той. Специалистът предположи, че ще се препоръча жените под 60 г. да не се ваксинират с този препарат.

„Ваксината на Янсен е векторна, в една доза. Тя е от същия тип ваксина, както АстраЗенека. Трябва да бъдем внимателни и да имаме едно наум и пациентите трябва да бъдат проследявани след поставянето ѝ“, каза проф. Гетов.

„Непрекъснато се появяват нови вариации на вируса. Има проучвания, че ваксините отслабват при новите щамове. Може би в бъдеще ще трябва да прилагаме трета доза, за да осигурим защита на индивида срещу новите вариации. Все още няма категорични доказателства, че ваксинираните не заразяват други хора, затова трябва да се спазват мерките“, обясни представителят на България в Европейската агенция по лекарствата.

"Има групи от популацията, които не могат да бъдат ваксинирани. Те трябва да се пазят изключително много, а това е трудно", стана ясно от думите му.

„Смятам, че през по-топлите месеци пандемията ще отстъпва. Нараства броят на излекуваните", каза още проф. Гетов.

Съобщете ни, ако видитегрешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg