кадър: БНТСпоред Кунчев вирусът ще е между нас още дълго

...
кадър: БНТСпоред Кунчев вирусът ще е между нас още дълго
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: През 2022 година проблемът ковид няма да е изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус

кадър: Българска национална телевизия

Според Кунчев вирусът ще е сред нас още дълго време, само че ще се промени. 

По думите му увеличението в този момент е доста, само че въпреки това това не е изненада.

Това е последният връх, който би трябвало да минем - в идващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг ярък интервал напролет и лятото, както беше предходната година, съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година казусът ковид няма да е въобще липсващ, а ще се трансформира в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, само че няма да е заплашителен и няма да умираме всеобщо от него, добави доцентът.

По думите му, сега данните са неприятни, нарастването е доста, само че въпреки това това не е изненада, тъй като в Европа същото се следи от към месец. Там в много страни към 60% от случаите са британски вид на ковид.

Доц. Кунчев изясни, че на този стадий е по-добре ограниченията да са местни, тъй като разликите са доста огромни. Спирането на плановия банкет в лечебните заведения се е наложило поради потребността от кревати.

По отношение на отварянето на заведенията за хранене и заведенията, доцентът беше безапелационен, че рискът там е съпоставим с риска в офиса, в рейса или в магазина.

" Знам какъв брой боде в очите фактът, че ограничение активност в лечебни заведения, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил стартира при затворени заведения и в случай че някой мисли, че затваряйки заведенията за хранене, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, доста се лъже. Да, някакъв резултат ще има, и там се вършат контакти, само че в случай че хората работят интелигентно, мъдро, в случай че посетят заведението единствено да се нахранят, в случай че не са 15 души в огромна компания, рискът е безусловно съпоставим с доста други места - и в офиса, и на улицата, и в превоза, и в магазина ", сподели той.

Според него, характерностите на вируса от октомври - ноември са се трансформирали. Първо: той се предава по-лесно, второ: променена е клиничната картина.

" През октомври, ноември, декември, в случай че някой ми кажеше, че има хрема, незабавно му споделям, че това не е коронавирус. Сега в противен случай, започва като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, раздразнение ", съобщи Кунчев.

Третото нещо е смяната във възрастовите групи - 20% от новите случаи са под 19 години, към този момент има разпространяване на вируса и в детски градини и в учебни заведения.

По думите на Кунчев не е основното в това да затваряш, да забраняваш, да контролираш - ключовото е осъзнаването, че не е приключил казусът, тъй като в обществото се е основала една такава конфигурация, че всичко е завършило - само че за жалост, още не сме се справили с коронавирус.

Нигерийският вид на ковид не е засичан у нас до момента. В началото на седмицата се чакат резултатите от едно огромно проучване с 600 проби, които са с по-особено протичане, с по-особени данни от проучванията, затова има подозрения, че това са разновидности, разнообразни от класическия.

" При нигерийския вид измененията в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да докара до това, в случай че сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, в случай че сте ваксинирани и имунизацията не покрива тези промени, тя да не работи, с други думи, започваме от 0, което е извънредно. Но това е най-лошият вероятен вид ", посочи доцент Кунчев.

Според него, зараза влиза и от Занзибар, само че не в огромни размери, защото по принцип африканските страни не са водещи по заболеваемост.

До два месеца в имунизационните пунктове ще има всевъзможни ваксини, ще има и количества, и избор на ваксини - предвижда доцентът.

" Дай Боже да се съблюдават ангажиментите, само че за месец март 480 000 дози ще дойдат в България, през април - към тях ще се добави новата ваксина на " Джонсън ". Ако огромната войска на общопрактикуващия доктор се включи съответно, ние им осигурим ваксини, и всеки доктор по 10 ваксини да прави дневно, това са 40 000 дози дневно. Ние можем да вършим и до 100 000 дози дневно, стига да ги има ", безапелационен беше основният държавен здравен контрольор.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР