Кадър БНТПродължава драмата със заседналия кораб на Камен бряг.Малко след

...
Кадър БНТПродължава драмата със заседналия кораб на Камен бряг.Малко след
Коментари Харесай

Шефът на Морска администрация: Моята оставка е най-лесното нещо

Кадър Българска национална телевизия

Продължава драмата със заседналия транспортен съд на Камен бряг.

Малко след коментара на транспортния министър по отношение на заседналия транспортен съд край Яйлата, изпълнителният шеф на “Морска администрация ” капитан Живко Петров даде брифинг. 

“Корабът е доста крепко затънал върху скалите, ние направихме опит да го дръпнем, за жалост несполучлив ”, сподели Петров, представен от Нова Варна.

“Ние нямаме механически средства да правим облекчение – кранът е доста огромен, вятърът го духа и го смъква върху скалите. Кранът е 22 м, в действителност няма какво да го задържи. Успяхме нощес малко да разтоварим, само че този кран не е за пристанищно разтоварване ”, изясни Петров.

“Някакъв товар свалихме с другата баржа, по този начин или другояче би трябвало да намерим някакви други баржи, с които да продължим олекотяването на кораба ”, акцентира шефът на “Морска администрация ”.

Той е безапелационен, че би трябвало да се търси различен кран за разтоварване.

“Аз не знаех, че ще изтече тор, кранът беше нает с грайфер да разтоварва, тъй като това е, което имаме. Видях защо става въпрос и все пак взехме решение тези два часа, с които разполагаме, да свалим част от товара за вероятно през днешния ден да пробваме да дръпнем кораба, само че плановете сочат, че може би над 600 кубика ще би трябвало да се смъкват ”, добави Петров.

Днес и министърът на превоза Христо Алексиев ревизира на място акцията по изтеглянето на заседналия край Камен бряг транспортен съд “Вера Су ”. Престъпна безнаказаност години обратно във времето – по този начин той разяснява дейностите досега.

На въпрос за какво на корабособственика са дадени цели 7 дни за проект за снемане на товара от кораба, Петров отговори:

“Още от първия ден, когато почна активността и представители на корабособственика, и районната дирекция, и аз сме работили и сме поддържали непрекъснато контакти. Намерихме водолазни компании, които направиха проучване на дъното, с цел да се начертае карта, с цел да е ясно от кое място може да се подходи, тъй като тук е камък. Разчети за събаряне на товар също бяха правени по едно и също време и от корабособственика, и от нас ”, добави Петров.

“Ние не сме спрели да търсим компания, само че не сме намерили все още ”, акцентира Петров.

За екипажа на кораба той съобщи: Имаме подготвеност да качим и отчасти, и изцяло екипажа посредством избавителна лодка, тъй че това не е проблем, ние поддържаме връзка с тях.

“По планове минимум още 400-500 тона би трябвало да се разтоварят, все още, само че освен това време, няма от кого. Много е тясно за кран и платформа, не може и екскаватор да се постави непосредствено върху платформа, тъй като би трябвало да се заварява ”, сподели Петров.

Относно въпроса за оставката му, той съобщи: Моето освобождение е най-елементарното нещо, аз не съм се родил изпълнителен шеф, дай Боже и да не загивам подобен, тъй че това е най-лесното нещо.



Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР