Кадър: БНТПрезидентът на САЩ Джо Байдън предприе мащабни действия в

...
Кадър: БНТПрезидентът на САЩ Джо Байдън предприе мащабни действия в
Коментари Харесай

Байдън предприе мащабни действия в борбата с изменението на климата само няколко часа след полагането на клетвата си

Кадър: Българска национална телевизия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предприе огромни дейности в битката с изменението на климата единствено няколко часа след полагането на клетвата си, като причисли страната си към Парижкото съглашение за климата и наложи мораториум върху добива на нефт в Арктическия народен резерват за диви животни.

Природозащитници обявиха, че дейностите на Байдън - някои от които могат да лишават години, с цел да бъдат осъществени, възобновяват уговорката на Съединени американски щати за запазване на околната среда и алармират на света, че Америка се е върнала към световната битка с изменението на климата, предава Bloomberg и investor.bg.

Подписването беше първата изява на Байдън пред пресата в Овалния кабинет, където декорите са разнообразни по отношение на тези от предходната администрация. Той седи на Resolute Desk, същото бюро, което Тръмп, Барак Обама и няколко други президенти са употребявали. Бюстове на Мартин Лутър Кинг-младши и Робърт Ф. Кенеди, чиято кариера е въодушевила работата на Байдън на публични позиции, са поставени до камината в стаята. Тръмп отпътува във Вашингтон рано в сряда и дойде в курорта си Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, преди Байдън да постави клетвата си.

Ходовете бележат трагична смяна на проиндустриалния метод на президента Доналд Тръмп към енергетиката и околната среда.

По отношение на Парижкото съглашение Байдън непосредствено обръща на 180 градуса решението на Тръмп да изтръгне Съединени американски щати от съглашението. Тръмп назова пакта „ цялостна злополука “, която би навредила на американската конкурентоспособност, като разреши „ великански трансфер на американско благосъстояние към непознати страни, виновни за по-голямата част от замърсяването в света “.

Байдън уведоми Организация на обединените нации, че Съединени американски щати се причисляват към Парижкото съглашение за климата преди края на деня, като повторното влизане ще влезе в действие 30 дни по-късно.

Парижкото съглашение е подписано на 12 декември 2015 година по време на Парижката конференция по климата. 192 страни са подписали съглашението, в това число България. Целите на съглашението са да се ускори използването на Рамковата спогодба на Обединените народи по изменение на климата (РКООНИК), стартирана на срещата на върха за Земята (1992 г.) посредством ограничение на световното стопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 година спрямо интервала преди индустриализацията. Целта е да се ограничи стоплянето до края на 21-ви век до единствено 1,5 ° C.

 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР