кадър: БНТОт ЦИК напомнят, че избирателите трябва да бъдат активната

...
кадър: БНТОт ЦИК напомнят, че избирателите трябва да бъдат активната
Коментари Харесай

От ЦИК с информация нужен ли ни е сертификат, за да гласуваме на изборите

кадър: Българска национална телевизия

От ЦИК припомнят, че гласоподавателите би трябвало да бъдат дейната страна в този развой като подават заявки за гласоподаване с преносима кутия.

От ЦИК твърдят - коронавирус ограниченията няма да лимитират правото на глас. След вчерашната заповед на здравния министър за влизане със зелен документ на закрити публични места, през днешния ден десетки хора са питали комисията - ще би трябвало ли документ и с цел да гласоподават. Отговорът е - не, на този стадий документ не се изисква, с цел да гласуваш.

На 14 ноември всеки, който пожелае, ще може да гласоподава.

За момента, според тази заповед на здравния министър, не е нужен зелен документ, с цел да се гласоподава в изборите на 14 ноември. Мерките не се разграничават по никакъв метод от ограниченията, които бяха утвърдени за 11 юли. Затова ние вземаме и решение в осъществяване на тези ограничения и дефинираме по какъв начин ще тече изборният развой, само че към момента не сме взели това решение и изчакваме приближаване на изборите с оглед - обстановката е динамична, в случай че има смяна в тези ограничения, да може да бъдат отразени в нашето решение, сподели Росица Матева, представител на ЦИК.

Хората, които са под карантина и на тези избори ще могат да гласоподават с преносима кутия.

14 дни преди изборния ден хората, сложени под карантина, ще подават заявки за това. Ще се образуват преносими изборни кутии, ще могат в случай че има формирани в техния регион да подават заявки в това число и в изборния ден да бъдат включени да гласоподават с такава кутия, добави Росица Матева, представител на ЦИК.

От ЦИК признават, че се тормозят от огромния брой хора, които може да бъдат под карантина към деня на изборите.

Ако би трябвало и се наложи, ще се вършат в допълнение съвещания за състав на преносими секционни изборни комисии, защото напълно е допустимо да е нужен по-голям брой такива комисии да бъдат формирани, сподели Росица Матева, представител на ЦИК.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР