кадър БНТОграничения в работата на баровете и ресторантите, но не

...
кадър БНТОграничения в работата на баровете и ресторантите, но не
Коментари Харесай

СЗО не препоръчва пълно национално затваряне на България заради психичното здраве на хората

кадър Българска национална телевизия

Ограничения в работата на питейните заведения и заведенията за хранене, само че не и цялостно национално затваряне – това е рекомендацията на Световната здравна организация (СЗО) за България. Мнението беше изразено от от представителят на СЗО в България Скендер Сила.

Пълното национално затваряне може да има съществени последици за психологичното здраве на хората, а медицината няма да може да помогне на хората, които умрат от инсулт, предизвести той в утринния блок на Българска национална телевизия. В Европа обстановката е сериозна, в доста страни се усилва броят на леглата, интензивните отделения са претрупани, усилва се и броят на умрелите. Ситуацията в България е още по-трудна, разяснява Сила.

Още първоначално СЗО даде инструкции на страните членки, в това число България - има потребност да се усили тестването измежду популацията, следенето на контактите и изолацията. Другото измерение е увеличението на информираността измежду популацията, като се изясняват простите ограничения, които всеки от нас може да вземе - носене на маска, поддържане на отдалеченост, отбягване на скупчвания на хора.

В момента PCR е най-надеждният тест във връзка с спецификата и чувствителността на ковид, само че в този момент виждаме антигенните проби и проби, които могат да се ползват даже вкъщи. Вчера в Съединени американски щати това към този момент стартира, скоро такива проби ще бъдат утвърдени и в Европейски Съюз. Очакваме идващите седмици да стане това и да се закупят и дарят проби на страните с невисок и междинен приход, изясни доктор Сила. За това се обръщам към всички хора да бъдат по-отговорни, дружно можем да повлияем на тази болест в позитивна посока, прикани Сила.

Младите хора на България са най-хубавата част от обществото, само че те са и доста динамични, обичат да пътуват, да се събират в заведения и би трябвало да внимават и да бъдат виновни на този стадий. Трябва да ограничим и фамилните визити при родственици, тъй като можем да ги заразим, изясни представителят на СЗО.

Все още ваксина против COVID-19 не е налице и до момента в който това стане, би трябвало да се ползват ограниченията. В страните от Европейски Съюз и България имунизацията може би ще е налична в края на март, само че би трябвало да подчертаем, че първоначално ще се приоритизират някои групи като възрастните хора и медиците на първа линия, съобщи още представителят на СЗО.

Лятото и идната зима ще бъдат доста по-леки от актуалната. Но тъкмо по кое време ще бъде краят на пандемията, не се знае с акуратност, сподели в умозаключение доктор Скендер Сила.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР