кадър: БНТНе правя популизъм. Това е абсолютен факт, отбеляза Кукушева.В

...
кадър: БНТНе правя популизъм. Това е абсолютен факт, отбеляза Кукушева.В
Коментари Харесай

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите: Никъде по света няма толкова евтин хляб като в България

кадър: Българска национална телевизия

Не върша популизъм. Това е безспорен факт ", означи Кукушева.

В момента сме в беритба - един от най-благодатните интервали на годината. В Южна България тя съвсем завършва - а зърнопроизводителите дефинират качеството на зърното като положително, а добивите - като извънредно положителни. В Добруджа жътвата стартира в понеделник - 12 юли, и упованията са и там реколтата като качество и количество да е добра. Това заяви в студиото на  " Денят стартира с Георги Любенов "  Мариана Кукушева - ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

" Тази година България чака една извънредно богата като количество годишна продукция, която може би ще подмине и годишна продукция 2019-а - тогава тя беше 6 млн. тона ", посочи тя.

По отношение на цената на суровината, за първи път от толкоз години имаме продажба на реколтата в зелено, годишна продукция 2021, която е с много по-високи цени по отношение на миналогодишните, разяснява Кукушева.

" Това е по този начин, тъй като в международен проект, макар положителната годишна продукция, която се чака, търсенето е повече от предлагането. Отдавна житната годишна продукция не се употребява единствено произвеждане на храна, а и за произвеждане на алкохол. В условия на пандемия, които по прогноза на СЗО ще продължат до 2025 година, сами разбирате какъв брой е огромна използването на дезинфектанти, в основата на които стои спиртът ", изясни аргументите Кукушева.

Що се отнася до цената електрическата енергия, тя се отразява на всички места.

" Още в производството на торовете се отразява цената на газа и на ел.енергията. Независимо какво ни изяснява КЕВР, би трябвало изрично да заявим, че българският бизнес употребява най-скъпата електрическа сила от цяла Европа. Тази цена не може да бъде преглътната и прескочена от нито един производител ", добави ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Увеличението на тока от 1-ви юли ще се отрази и върху цената на хляба, сподели още тя.

" Цената на хляба е пазарна. Ние не употребяваме безусловно никакви дотации нито по национални, нито по европейски стратегии. Не участваме в каквито и да било ограничения за избавяне на бизнеса, нито през ограниченията, свързани с коронавирус. Хлябът е освободен както от субсидиране, по този начин и от каквато и да е регулация. Затова всеки производител има безусловно разнообразни цена от останалите и във всеки град на България цената е друга ", изясни Кукушева.

По думите й, на никое място по света няма толкоз на ниска цена самун като в България.

" Пазарната цена на хляба е с към 50% по-висока от доставната цена на хляба, т.е. доставната цена на хляба е нашата цена на хляба. Всичко останало е пакет от търговски надценки, отсъпки и Данък добавена стойност. В България се яде най-евтиният самун ".

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР